21. dubna 2014 • 09:50

Blaťák zažil "zvláštní" rok v Omsku, měnili se trenéři i brankáři

Autor: ČTK
Hodně zvláštní sezonu má za sebou hokejový obránce Miroslav Blaťák. Před rokem ukončil šestileté angažmá v Ufě a zamířil do Omsku, ambicióznímu Avangardu se ale nedařilo a nepostoupil v Kontinentální lize ani do play off. Nakonec Omsk ovládl alespoň Pohár Naděje, specifickou soutěž pro zklamané týmy.


"Byla to možná jen taková lehká útěcha na konci. Sezona byla zvláštní a celý rok špatný," řekl Blaťák v rozhovoru s ČTK. Omsk hned několikrát v sezoně změnil trenéra. Začal Fin Petri Matikainen, kterého už v září nahradil Miloš Říha. Na konci základní části tým převzal Jevgenij Kornouchov a už nyní je jisté, že od příští sezony mužstvo povede Raimo Summanen.

"Nepamatuju, že bych něco podobného zažil. Hlavně si ale nepamatuju, že bych někdy měl za jednu sezonu v týmu sedm brankářů," podotkl s úsměvem Blaťák. Podle něj měly časté změny logicky i negativní dopad na tým. "Bylo to těžké. Jeden hrál takový systém, přišel druhý a bylo to jinak. Měli jsme ale dobrý tým, kluci se snažili, ale prostě to nešlo. Dostávali jsme laciné góly a na naše jsme se strašně nadřeli," uvedl jedenatřicetiletý český bek.

Angažování Říhy si ale pochvaloval. "Někdy to bylo poskládané tak, že kluci nevěděli, co mají na ledě dělat. Miloš to dal trošku dokupy, ale už nebyl čas. Na začátku jsme prohráli moc zápasů, což rozhodlo. Přišel do rozjeté sezony, pořád se hrálo," řekl Blaťák. Přesto Omsk až do samotného závěru dlouhodobé části bojoval o postup do play off. "Pravděpodobnost, že se nám to povede, ale byla malá. Potřebovali jsme vyhrát poslední čtyři zápasy venku," podotkl.

Omsk tak do play off nepostoupil a následně musel hrát soutěž pro neúspěšné týmy - Pohár Naděje. "Bylo to hodně těžké. Na člověka dolehne psychika, je zklamaný ze sezony a teď má hrát," přiznal Blaťák.

Teď už se připravuje na příchod nového trenéra. Do Avangardu se potřetí vrací Summanen, který měl v minulosti konflikty například s Jaromírem Jágrem nebo Martinem Škoulou. "Nevím, co od toho mám čekat. Četl jsem to. Ptal jsem se ale Rusů a ti říkali, že je dobrý. Že rozumí hráčům. Tvrdili, že chce vyhrávat. A když se nedaří, tak je peklo. To je ale všude," pousmál se Blaťák.

Aktuálně se ale soustředí na zlepšení svého zdravotního stavu. Již delší dobu má problémy s tříslem. "Myslel jsem, že mám jen natáhlý úpon, ale asi ne. Nechal jsem tomu klid, ale nelepší se to. Pořád mě píchá v přitahovači ke kyčli. Možná mám skříplý nerv," uvedl Blaťák, který se chystá na komplexní vyšetření v Praze.

Kvůli zdravotním problémům přišel i o možnost bojovat o účast na mistrovství světa, pozvánku do reprezentace musel odmítnout. "To je mi líto. Těšil jsem se i na trenéra pana Růžičku. Celý rok byl na prd...," řekl Blaťák, který naposledy oblékl dres národního týmu na šampionátu před dvěma lety. Pod vedením kouče Růžičky ale získal zlato na MS v roce 2010.

Blaťák ale věří, že se v příští sezoně do reprezentace vrátí. Zároveň by se měl v Omsku snažit napravit nevydařenou poslední sezonu. S Avangardem má ještě uzavřenou smlouvu. "To je pravda, ale v Rusku se může všechno ze dne na den změnit," řekl realisticky. Momentálně doma fandí i mateřskému Zlínu ve finále extraligy.

Články odjinud


Články odjinud