Pavel Janega
12. června 2015 • 11:33

Je tu kvalifikační zápas proti Islandu, v nejhorší možný čas

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Červnový kvalifikační termín je u reprezentantů nepopulární – a netají se tím. Nejenže si protahují sezonu o dva až tři týdny, čímž přicházejí o možnost dovolené, především ale někteří ukončili klubovou sezonu daleko dřív než ostatní. S problémem nevyváženosti herního vytížení jednotlivých hráčů se musí popasovat všichni trenéři národních týmů, včetně Pavla Vrby.



Zatímco někteří hráči ještě před týdnem hráli zápas, jiní třeba měli měsíc volno. A na kvalifikační duel se připravovali podle individuálního programu. Ten ovšem nemusí vyhovovat všem. Ve formě je udrží spíš týmový trénink a samozřejmě odehraná utkání. Jinými slovy: pauza a výpadek ze zápasového rytmu se může na hráčích negativně podepsat. Těžko odhadnete jejich formu, trenéři se spoléhají pouze na to, co vidí na tréninku.

Na zásadní problém červnového termínu upozornil i Petr Čech, česká jednička. Přestože jeho se tyto potíže netýkají, protože absolvoval s Chelsea turné po Asii a Austrálii, vidí je u ostatních. Je přesvědčený, že v tomto období by se kvalifikace hrát neměla.

„Někteří kluci už dokonce museli mít speciální programy, aby se vůbec tohoto srazu dožili. Někomu prostě nesedne čtrnáctidenní volno a tréninky podle individuálního programu. Červen je nejnešťastnější termín, který v kalendáři existuje. Ale to je samozřejmě otázka na kluby a lidi, kteří tyto kalendáře vymýšlejí. Asi jim to vyhovuje,“ kritizuje Čech.

Proto neodletěl na Island útočník Matěj Vydra. Trenér Vrba ho vůbec nezahrnul do nominace z toho důvodu, že poslední soutěžní zápas odehrál 2. května. „Jestliže hráč netrénuje pět týdnů, tak už je to problém. Matěj neměl pravidelnou tréninkovou zátěž,“ připustil Vrba.

Ale tady nejde jen o český výběr, s těmito komplikacemi se potýkají všechny národní týmy. Jak z toho ven? Jedno řešení už nabídl Čech. Podle jeho názoru by dávalo větší smysl, kdyby se kvalifikační zápas odehrál dříve a ligy se o týden posunuly. S tím souhlasí takřka všichni Vrbovi muži.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud