19. dubna 2012 • 13:39

Rozhádaní olympionici: Sazku rozkradli! Jirásek se omluvil

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořádně ostrá atmosféra panovala na zasedání pléna Českého olympijského výboru. Prezident šermířského svazu František Janda obvinil minulý management Sazky z toho, že společnost rozkradl. „Rozprasili jste se!“ kritizoval Janda, který kritizoval i odcházejícího předsedu ČOV Milana Jiráska.



Duch ztraceného pokladu v podobě sázkové společnosti Sazka se vznášela nad zasedáním olympioniků v budově pražského Autoklubu. Rozjitřenou diskusi odstartovala zpráva o hospodaření, v které ekonomický šéf ČOV podrobně referoval o důvodech pádu Sazky, o kterou vloni sportovní prostředí definitivně přišlo.

„Management Sazky Sazku rozkradl. Ve zprávě mi chybí vaše stomilionové platy, vaše čtyřicetimilionové zdravotní pojištění, vaše dvaceti sedmi milionové faktury za vaše soukromé letadla!“ hřímal šermířský šéf František Janda směrem k zástupcům sportovního prostředí v bývalém představenstvu Sazky.

„Nazval jsem to zlodějinou a za zlodějinu to považuji stále. Rozprasili jste se! Nechci, aby tento Český olympijský výbor byl zatahován do zelinářských kšeftů minulé Sazky.“

Janda nejtvrději kritizoval Romana Ječmínka, šéfa Autoklubu, v jehož budově se zasedání pléna ČOV koná. Obviňuje ho z toho, že v minulosti působil zároveň jako náměstek generálního ředitele i náměstek předsedy představenstva Sazky.

„Tady byl jednoznačně celou dobu porušován zákon ve smyslu judikátu nejvyššího soudu o souběhu funkcí generálních ředitelů a jejich náměstků s předsedou představenstva a jejich náměstků,“ řekl Janda. „Tady je jednoznačný, že ti lidi zešíleli.“

Kritika mířila i na předsedu Českého olympijského výboru Milana Jiráska, který v minulosti dlouho působil v představenstvu Sazky jako zástupce ČOV a z titulu své funkce také pobíral štědré benefity.

„Odměny v Sazce byly vysoké. Bylo zdůrazňováno, že jsou naopak nízké, byly srovnávány s ČEZem. Pravděpodobně jsem je měl Aleši Hušákovi nechat. Já jsem nikdy o nich nerozhodoval a nic jsem si nevzal, co by nebylo legálně odsouhlaseno,“ reagoval Jirásek.

„Chápu, že je to záležitost, kterou si za rámeček dát nemohu. Taky si jí za rámeček nedám. Sazka je moje noční můra, ale ne v posledních letech, ale po celou dobu mé přítomnosti v představenstvu Sazky.“

Jirásek během zasedání pléna potvrdil své rozhodnutí, že v podzimních volbách ČOV už nebude znovu kandidovat na předsedu. Na závěr jednání pléna pak přijal výzvu šéfa jachtingu Karla Bauera, aby se za své působení v Sazce omluvil.

„Já se rád omlouvám, pakliže to něčemu pomůže. Ono to pomůže nejspíš mně,“ řekl Jirásek. „Je to skutečně moje noční můra, já se toho potřebuju zbavit.  Nebyly to lehké roky, mnohdy byly ve vypjatých situacích provázeny z jedné strany výhrůžkami, že vás dostanou do tepláků. Z druhé strany jste měli na výběr, že z vás udělá bezdomáče. Východisko snad bylo od toho utéct, ale on se tam nikdo na to minulé pole nehrnul.“

Dosavadní místopředseda ČOV Jiří Kejval dnes naopak oznámil svoji kandidaturu na funkci předsedy.

„Valná hromada veslařského svazu mě nominovala na podzimní volby na předsedu olympijského výboru. Určitě budu kandidovat. O protikandidátovi jsem zatím neslyšel,“ řekl Kejval, který dnes také inicoval odvolání bývalého šéfa Sazky Aleše Hušáka z funkce člena rozhodčí komise ČOV. Plénum jeho návrh schválilo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud