6. února 2013 • 13:42

Kejval si na Soči věří! Chce 110 Čechů, 4 kolektivy i nejvíc fanoušků

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na olympijské hry v Soči by mohlo jet 100 až 110 českých sportovců. Rok před začátkem vrcholné sportovní akce příštího roku si to myslí vedení Českého olympijského výboru (ČOV). Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor je aktuálně přímo v Soči na prohlídce sportovišť a semináři šéfů misí a potvrdil, že na místě to je jedno velké staveniště.



Poprvé v historii může mít český tým až čtyři kolektivy. Jistotu startu na olympiádě v Rusku mají pouze hokejisté, nominaci si však mohou vybojovat i hokejistky a oba týmy curlingu, což by se stalo rovněž prvně. "Výsledky letošní zimní sezony mě opravňují k optimismu. Ale víte, jaký je sport, za rok může být všechno jinak," řekl na tiskové konferenci šéf ČOV Jiří Kejval k dosavadním výkonům reprezentantů ve Světových pohárech.

"Je to tady samé staveniště," hlásil ze Soči Doktor. "Kdybych nebyl v Rusku, tak bych nevěřil, že to stihnou," usmíval se. Viděl na vlastní oči o víkendu Světový pohár sdruženářů i běžců. "Některá sportoviště jsou v provozuschopném stavu, dodělává se všechno kolem, hlavně silnice od moře do hor," popisoval. "Padlo tady mnoho otázek, na většinu z nich ale zazněla stejná odpověď - pracujeme na tom a dáme vám vědět," uvedl.

Vedení ČOV objednalo pro české fanoušky kolem 8000 vstupenek, což je také nejvíc v historii zimních her. Ceny jsou však vysoké, nikoli kvůli cenám lístků, ale hlavně vinou drahých letenek a ubytování. "Přitom to není o moc dál než Londýn," zmínil Kejval letní olympiádu. Létá se však přes Moskvu, nebo Ankaru. "Proto uvažujeme, že poletíme zase speciálem," řekl Kejval.

Olympijská pochodeň pro Soči zahájí pouť 7. října a štafeta čítající 14.000 běžců s ním zavítá do 2900 měst ve všech oblastech RuskaFoto Reuters
Balíčky na několikadenní pobyt v Soči od cestovních kanceláří stojí od 37.000 do 85.000 korun. "Věřím, že si fanoušci našetří a přijedou, případně se spokojí s ne tak kvalitním a tudíž levnějším ubytováním," věřil Kejval. Prodej vstupenek a cestovních balíčků bude zahájen tento čtvrtek.

I proto má vedení ČOV v plánu pojmout úspěšný Český dům z Londýna trochu jinak. Společně se zázemím pro fanoušky, sportovce a hosty v Soči by měl být Český dům také v Praze, který by fungoval interaktivně jako "open air party" společně s domem v Rusku. "Zatím hledáme nejvhodnější lokality," řekl Kejval.

Česká republika už zaznamenala první úspěch i na sportovním marketinkovém poli her, neboť vozy Škoda budou nejen partnerem ČOV, ale i jedním z oficiálních dopravců her. Mladoboleslavská automobilka dodá do Ruska kolem pěti set aut.

Na hrách v Soči, které se budou konat od 7. do 23. února 2014, budou rozděleny medaile ze sedmi sportů a 98 disciplín.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud