11. srpna 2011 • 20:45

Tenisoví veteráni: Do kdy se dá hrát na špičkové úrovni?

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hašek, Jágr, Giggs, Navrátilová a celá řada dalších hvězd sportu dokázala či dokazuje, že udržet si špičkovou výkonnost lze do věku, kdy řada z „normálních“ smrtelníků provozuje sport již jen pro radost či maximálně na amatérské úrovni. Výjimkou není ani tenis. Radek Štěpánek před nedávnem předvedl, že i ve dvaatřiceti letech lze s úspěchem vzdorovat mladým vlčákům, když šokoval svým vítězstvím na turnaji ve Washingtonu.



Třicítka na krku znamená většinou pro špičkového hráče skutečnost, že jeho kariéra již bude mít pravděpodobně spíše klesající tendenci. Na rozdíl od kolektivních sportů je totiž tenista na dvorci sám, těžko může změnit post, postavit k sobě mladšího spoluhráče, který vše oběhá, zatímco on využije svých zkušeností, jak je to běžné v kolektivních sportech.

"Třícítka je jen číslo. Jsem radši, když je mi tolik, než aby mi bylo dvacet. Vím, jak se mám starat o svoje tělo a navíc jsem získal spoustu zkušenosti. Hráči jako Andre Agassi, Jimmy Connors, Ken Rosewall, Rod Laver dodávají člověku odvahu, že hrát tenis se dá hodně dlouho, což jsem vždycky plánoval,“ neztrácí optimusmus čerstvý třicátník Federer.

Šťastný Štěpánek po vítězství nad Tsongou ve finále turnaje ve WashingtonuFoto ČTK
Přesto i na dvorcích se pohybují tenisoví nezmaři, kteří na své datum narození neberou žádný ohled. 

Absolutní rekordmankou je Američanka Billie Jean Kingová, která v roce 1983 vyhrála turnaj v Birminghamu. V té době ji bylo 39 let a 7 měsíců.

O dva roky mladší byla při vítězství v Paříži v roce 1994 Martina Navrátilová, třetí místo v této statistice patří Margaret Courtové, jenž ve 34 letech a 4 měsících ovládla před pětatřiceti lety turnaj v Melbourne.

Jen pro zajímavost, nejmladší vítězkou turnaje WTA byl americký zázrak Tracy Austinová, která se ze svého prvního triumfu na okruhu radovala ve věku 14 let a 28 dní! Naší Nicole Vaidišové patří v této statistice šesté místo. Turnaj ve Vancouveru vyhrála ve věku 15 let a tří měsíců. To se psal rok 2004.

V současné době budí pozornost především nestárnoucí Kimiko Dateová-Krummová, která i ve svých brzy dvaačtyřiceti letech s chutí prohání světovou elitu.

A jak je to u mužů? Radek Štěpánek je v současnosti sedmadvacátým hráčem planety a ve světové stovce není nikdo starší! Uklidnit ho však může skutečnost, že nejstarší světovou jedničkou byl v roce 2003 fenomenální Agassi, bylo mu 34 let a 4 měsíce.

Místo v první desítce si udržel i další Američan Panocho Gonzales, který se v TOP 10 vyhříval i v době, kdy mu bylo neskutečných 43 let a jeden měsíc. Mimochodem Gonzales vyhrál svůj poslední turnaj na okruhu dokonce ještě o sedm měsíců později. To se v kalendáři psal rok 1972.

Skvěle si vedl i legendární Australan Ken Rosewall, který se radoval ze svých šesti turnajových triumfů v době, kdy už překročil čtyřicítku. Australian Open dokázal ovládnout v roce 1972, kdy mu bylo 37 let a 2 měsíce.

Pravda, toto je již hodně vzdálená historie, přesto Andre Agassi, Martina Navrátilová, Japonka Dateová, ale i Radek Štěpánek ukazují, že i tenis se dá hrát do vysokého věku.

„Zraju jako víno, stále se můžu měřit se světovou elitou. Chci hrát, dokud mi to zdraví dovolí,“ řekl po svém překvapivém vítězství ve Washingtonu karvinský rodák.

Český tenista vyhrál turnaj ve Washingtonu
Český tenista vyhrál turnaj ve Washingtonu



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud