25. února 2010 • 13:04

POHLED: Měl by Růžička skončit?

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
80
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jako přijít při mši do kostela, nahlas si odkašlat a zakřičet: „Bůh není!“ Přesto je načase položit si otázku, která se ještě před pár dny zdála nepatřičně kacířská. Je Vladimír Růžička v reprezentaci mužem na svém místě? Neměl by se u národního týmu po zpackané olympiádě změnit trenér?



Je třeba uchovat si úctu k úspěchům, kterých ve své kariéře dosáhnul. Asi nikdo v jeho oboru nemá tak výborné vztahy s hráči zlaté generace, nikdo si u nich nevydobyl větší respekt.

Jaromír Jágr smutní po prohraném čtvrtfinále s Finskem Jaromír Jágr smutní po prohraném čtvrtfinále s FinskemFoto Barbora Reichová (Sport)
ROZHOVOR: Seberu se a jedu do Omsku, říká Jágr »
Foto 

Slováci jsou v semifinále! Švédy porazili 4:3 »
Valteri Filpula a Mikko Koivu se radují z druhého gólu do české sítěFoto ČTK/AP
Kubinovi spadla helma. A s Čechy bylo zle »
České zklamání - vlevo Tomáš Vokoun, vpravo Jaromír JágrFoto ČTK
Smůla. Ne, průšvih! Tak vidí experti český pád »
Foto 
FinsK.O. Češi padli ve čtvrtfinále a končí »

Při pohledu na vancouverskou bilanci je to ale bohužel tak trochu jedno. Experti kolem toho opatrně přešlapují, mělo by se to však říct jasně. Tohle byla hrůza. Čert vem porážku s Ruskem, jeho tým měl vážně nadpozemskou sílu. Ale co ta dvojitá blamáž s Lotyšskem? Co leklé tápání s Finskem, se soupeřem, který byl při vší úctě neskutečně marný?

Zklamaný Vladimír RůžičkaFoto Barbora Reichová (Sport)

Řeči o střídání generací jsou tentokrát mimo. Když jednou máte v týmu hráče typu Eliáš, Vokoun, Michálek, Havlát, nebo Kaberle, pak se prostě nemůže stát, že se s chaboučkým Lotyšskem nadvakrát dostanete pod tlak a bojíte se o výsledek (ve druhém případě dokonce o holou hokejovou existenci). Je neodpustitelné, když vás ve čtvrtfinále porazí soupeř, jehož jedinou předností je, že prostě jen chce hrát hokej.

Aby tým v turnaji předváděl tak mizerné výkony, na to byl přece jen až příliš silný. Je právě na trenérovi, aby takové hokejové kvalitě vdechnul život. A jelikož tohle bylo, aspoň na dálku podle předvedené hry, mužstvo bez života, pak zodpovědnost leží nepochybně na Růžičkovi. Důvodů, proč by měl funkci opustit, je dost.

Důvod, proč by neměl, v tuhle chvíli možná jediný.

A to velesmutný.

Není tu nikdo, kdo by ho mohl nahradit.

Rozhodující gól Finů ve čtvrtfinále olympiády
Rozhodující gól Finů ve čtvrtfinále olympiády

Vstoupit do diskuse
80
Články odjinud


Články odjinud