Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Padouch, nebo hrdina? Kontroverzní král boxu Mayweather míří do Prahy

Autor: Ondřej Němec

Kdo by ho neznal? Floyd Mayweather je symbolem velkých vítězství a hlavně obřích zisků. Glorifikace absolutního šampiona se ale nekoná. Alespoň ne v takové míře, jak by se dalo čekat. Čerstvý čtyřicátník má totiž za sebou i mnoho skandálů, které jeho pověst poškodily. Rozhodně je ale velikou legendou boxu a jeho sobotní návštěva Prahy bude znamenat naprosto mimořádnou událost.

Nejslavnější boxerský důchodce Floyd Mayweather navštíví v sobotu 11. března Prahu. Bude to u příležitosti galavačera Box Live v pražské sportovní hale Královka. Legenda přezdívaná “The Money” (peníze), se stane exkluzivním hostem akce, čtyřiadvacetihodinová návštěva navíc zapadá do jeho „Turné neporaženého“ po Evropě.

„Je to super! Pro mě je to životní událost,“ tvrdí nadšeně Štěpán Horváth, skvělý český bijec, jenž bude v hlavním zápase večera obhajovat evropský titul WBO v lehké střední váze.  „Co víc bychom si mohli přát. Nic lepšího se nemohlo stát. Je to světový boxer, který ukázal světu krásu našeho sportu. Podle mě je ikonou moderního boxu,“ zdůrazňuje Horváth.

Mluví-li se o Mayweatherovi, zákonitě začínají padat cifry. 49 výher (29 knokautem), 15 titulů mistra světa v pěti různých váhových kategoriích. Ohromující jsou ale hlavně jeho zisky. Za dlouho očekávaný souboj s Mannym Pacquiaem inkasoval téměř čtyři a půl miliardy korun.

Údajně tedy vydělal dva miliony za každou vteřinu zápasu. Několik let Mayweather vévodil seznamu nejbohatších sportovců světa. Naposledy obsadil první místo v žebříčku sestaveném za rok 2015 s ročním výdělkem ve výši cca 7,25 miliardy korun.

Čísla, čísla, čísla. Jakoby boxerském titánovi nebylo nic zajímavějšího. Tuto představu navíc často podporuje on sám. Dokonalým příkladem je video na instagramu, na němž si do tašky hází balíky peněz, kterými má pokrytou celou postel. „Když cestuju, nebalím si oblečení. Balím si jen prachy,“ zněl popis příspěvku. Penězi se chlubí nezřídka, stejně tak pořizováním luxusu a extrémně drahými sbírkami všeho druhu.

VIDEO: Podívejte se na upoutávku na Mayweatherovo vystoupení v Londýně
 

Jen za poslední dobu jsme se mohli dozvědět, že si pořídil vilu v Miami Beach za 185 milionů korun. Kdyby měl přitom tuto koupi financovat ze zmíněného zápasu s Pacquiaem, znamenalo by to, že na dům vydělal za necelou minutu a půl.

Další z posledních zpráv o Mayweatherových nákupech hlásí koupi Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse za 90 milionů korun. Vlastní přitom už dvě flotily drahých vozů, v černé a bílé barvě. Jednu má doma v Las Vegas, druhou v Miami. Nově si navíc udělal radost tím, že bude otevírat vysněný kasino bar ve Vegas.

Že miliardář utrácí za luxus, není nic překvapivého. Málokdo se tím ale chlubí tak často a rád jako právě Mayweather. Nedávno na sociálních sítích zveřejnil video, v němž rozhazuje stodolarové bankovky mezi striptérky, které před ním divoce třesou zadnicemi. Nahrávka vznikla během jeho návštěvy striptýzového klubu v Detroitu, kde měl utratit rovný milion korun.

Bohatý divoch se ale občas rád předvádí i jako milující otec čtyř dětí. Ovšem opět ve svém stylu. Například tím, že se vyfotí se synem, když mu předává dárek v podobě Mercedesu C-Class Coupé za cenu přesahující tři miliony korun.

Proč takové chvástání majetkem? Velikán českého boxu Rudolf Kraj vše vnímá spíš jako hravou provokaci. „Všude se ukazuje s penězi, aby naštval co nejvíc lidí. Myslím si, že takový, jak se prezentuje, ve skutečnosti nebude. Ale můžu se mýlit,“ říká stříbrný olympijský medailista. „Hlavně je to skvělý boxer, který se dokázal na každý zápas perfektně připravit, ať už fyzicky, nebo takticky. Je příkladem profesionality,“ dodává Kraj. 

Pro box zrozený

Sám Mayweather tvrdí, že vyrůstal ve velmi špatných podmínkách. Jeho matka byla závislá na heroinu. Když mu bylo osm nebo devět let, bydleli v bytě, jenž měl rozlohu jeho stávající koupelny, a občas neměli ani elektřinu.

„Když lidé vidí, co mám teď, nemají představu o tom, odkud jsem přišel a jak jsem neměl nic, když jsem vyrůstal,“ vysvětluje nejbohatší rohovník. S tím ale nesouhlasí jeho otec Floyd Mayweather senior. „Měl spoustu jídla, nejlepší oblečení a dával jsem mu peníze. Kdokoliv v Grand Rapids vám potvrdí, že jsem se o své děti uměl postarat.“

I když se ve vzpomínkách na doby minulé rozchází, pravdou je, že právě Mayweather senior stál u zrodu boxerské megahvězdy. Syna učil bojovat a byl mu dlouhou dobu trenérem. Jako první ale jeho talent odhalil někdo jiný.

„Myslím, že moje babička byla první, kdo poznal můj potenciál,“ vzpomněl jednou Mayweather. „Když jsem byl mladý, řekl jsem jí, že bych si měl sehnat práci. Ona ale řekla rázně ‚Ne, jen se drž boxu!‘“

Mayweather si své evropské turné užívá.
Mayweather si své evropské turné užívá.

Životní cesta s boxerkami na rukou se „Hezounkovi“, jak zní jedna z jeho přezdívek, rozhodně vyplatila. Na letní olympiádě v Atlantě roku 1996 získal bronzovou medaili a jako amatérský boxer skončil s perfektní bilancí 84 výher, šest proher. 11. října téhož roku vstoupil poprvé do profiringu a zahájil tím legendární kariéru, během níž zápasil v pěti váhových divizích (od super pérové po lehkou střední) a vybojoval patnáct titulů.

Vždy předváděl atributy dokonalého bojovníka. Hbitost, odolnost, síla úderu. Většinou jasně udával rytmus duelů. Nenapodobitelný byl hlavně v defenzivě. Jeho vykrývání a uhýbání, z něhož okamžitě přecházel kontraúdery do protiútoku, nemá konkurenci.

Technicky skvěle odvedené zápasy mu přinášely respekt, peníze a slávu. Mayweatherův soukromý život už ale mnohdy tak zářný nebyl. V roce 2002 byl obviněn z domácího násilí, dostal šestiměsíční podmínku, dva dny domácího vězení a musel vykonat 48 hodin veřejně prospěšných prací.

A podobné excesy se opakovaly.  V roce 2004 se měl dopustit útoku na dvě ženy. O rok později napadl vyhazovače. V září 2010 se opět objevil před soudem kvůli domácímu násilí a měl jít do vazby, byl ale propuštěn po složení kauce ve výši osmdesáti tisíc korun. V roce 2012 se ale vězení nevyhnul a strávil v něm bezmála tři měsíce. 

Mayweather vs. Ali

Mayweather je prostě velmi kontroverzní osobností. Co se týká úspěchů v ringu, nelze pochybovat o jeho výjimečnosti, mimo šestnáct provazů už ale tak obdivuhodnou hvězdou není. Mnoho fanoušků boxu mu také nemůže odpustit jeho vychloubání na úkor jiných velikánů historie. Prohlašuje kupříkladu, že je tím největším boxerem všech dob, nikoliv Muhammad Ali, jak se často říká.

David Remnick, autor knihy Král světa – vzestup a pád Muhammada Aliho, přiznává, že Mayweather dosáhl větších úspěchů v ringu než Ali, nikoliv ale jako člověk. „Alimu na své době záleželo jako žádnému sportovci předním ani po něm,“ píše Remnick. „Floydovi je všechno jedno. Je to totiž jen odporný šmejd.“

Poněkud smířlivěji porovnává oba velikány slavný americký boxer Steve Cunningham, bývalý dvojnásobný mistr světa v křížové váze. „Můj pohled na Aliho a Floyda: Ali byl skvělý zápasník a obrovský muž i mimo ring, podívejte se, co všechno dokázal. Nemyslím si, že by Floyd šel do vězení kvůli náboru do armády. Ali bojoval za práva černochů. Dokonce přemlouval sebevraha na střeše... Byl to prostě jedinečný muž,“ hodnotí exkluzivně pro deník Sport Cunningham.

„Ale když se budeme bavit jen o boxu a soudit výsledky v ringu, Floyd je neporažený šampion několika kategorií. V tomto směru tedy Aliho poráží. Nicméně pouze mezi provazy. Osobnostně je Ali světelné roky nad Floydem. Svým chlapcům říkám: sledujte je v ringu oba, ale mimo něj chci, aby se učili jen od Aliho, jaký byl a co dělal. Floydův soukromý život... To nechci, aby vůbec viděli.“

Patnáctinásobný šampion tedy není ryzí kladný hrdina. Nejspíš jím ani být nechce. Přispívá například i na charitu, založil dokonce vlastní nadaci, kterou podporuje zejména děti ze sociálně slabších rodin v Las Vegas.

Nicméně když byl konfrontován, že by mohl vzhledem k svým příjmům dávat na dobročinnost víc, proč třeba nedává peníze charitativním organizacím v Africe, odpověděl rázně: „A co dala Afrika mně, mé rodině?! Budu se svými penězi dělat co chci. Chci obdarovávat sebe a svou rodinu.“

Nedlouho po těchto slovech zaplatil zpěvačce Nicky Minaj téměř milion tři sta tisíc za to, že vystoupila na oslavě narozenin jeho dcery.

Mayweather zkrátka rád provokuje. Ví totiž, že tím strhne maximální pozornost, a pozornost davu mu vždy hodně vynášela. V jádru je tedy hlavně skvělým boxerem a výborným obchodníkem. Zachraňování světa ať si řeší jiní.

Floyd Mayweather Jr.

Narozen 24. února 1977 (40 let) v Grand Rapids (USA) jako Floyd Joy Sinclair

Výška: 173 cm

Rozpětí paží: 183 cm

Profesionální bilance: 49-0 (26 výher knokautem)

Na olympijských hrách v Atlantě roku 1996 získal bronzovou medaili. Stal se mistrem světa organizací WBC, IBF, WBA a WBO v pěti váhových kategoriích (super pérová, lehká, lehká velterová, velterová a lehká střední).
Zajímavosti: Je otcem dvou dcer a dvou synů. Stal se nejlépe vydělávajícím boxerem světa. Během své aktivní kariéry si podle časopisu Forbes vydělal sedm set milionů dolarů (téměř 18 miliard korun).