Jonáš Bartoš
10. března 2017 • 04:59

Zázrak v číslech: za tři góly Barcelony stihli hráči PSG jen čtyři přihrávky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od první vteřiny zápasu šli za svým cílem, otočit výsledek 0:4 z Paříže. Ač fotbalistům Barcelony téměř nikdo nevěřil, povedlo se. Messi a spol. přišpendlili hráče PSG do vlastního vápna a zavrtali je do rolí čekatelů na vlastní popravu. Obrovskou převahu katalánského celku demonstrují i některá čísla z úchvatné odvety osmifinále Ligy mistrů. Barcelona středeční bitvu ovládla 6:1 a senzačním obratem si zajistila postup mezi nejlepší osmičku.



O TOM zápase teď mluví všichni. Jak je možné, že Barcelona dokázala takřka nemožné, nejlepšímu francouzskému týmu nasázela šest gólů a jako první tým v historii Ligy mistrů postoupila po prohře 0:4 z úvodní partie?

Katalánské hvězdy od výkopu spustily taktiku na značné riziko. Trenér Enrique překvapivě vynechal v sestavě oba krajní obránce. Postavil tři stopery, před ně defenzivní štít Busquetse a ostatní se vrhli do útoku.

Barceloně se dařil spouštět brutální presink. Všichni útoční hráči aktivně napadali, pokud balon ztratili, takřka okamžitě ho získávali zpátky. Neustálým pohybem směrem dopředu nutili soupeře nazdařbůh odkopávat, zadarmo odevzdávat míče a umožnit rozjet další útočnou akci.

Prakticky celý zápas se hrálo na polovině PSG – stopeři Piqué, Umtiti a Mascherano strávili na soupeřově půlce víc času zápasu, než na té vlastní (51%), což je mimořádné číslo. Z toho vyplýval neustálý tlak, po kterém hosté dělali chyby a dostávali góly.

PSG dojelo na ustrašenou taktiku. Chtěli vycházet z hlubšího kompaktního bloku a hlídat si čtyřgólový náskok z domácího utkání v Paříži. Barcelona ale je na takový způsob hry od soupeřů zvyklá, setkává se s ním ve většině duelů španělské La Ligy. Do uzavřené obrany se dokáže dostat, zvlášť, když hráči dostatečným pohybem rozbíjeli obranný blok a drželi soupeře pod neustálým tlakem.

SESTŘIH Ligy mistrů: Barcelona - PSG 6:1. Úžasná jízda i sporné penalty
Video se připravuje ...

Dle statistik UEFA domácí rozdali celkem 514 úspěšných přihrávek (87% z celkového počtu), hráči PSG zvládli správně adresovat 183 z 251 balonů, což dělá úspěšnost 73%. Žádný hráč z PSG nezvládl tolik přihrávek, jako domácí gólman Marc Andre Ter Stegen! Německý brankář dokončil utkání s 28 přihrávkami, nejaktivnější hráči z PSG Marquinhos a Marco Verratti  s 26. Přitom stopeři Piqué a Umtiti si zapsali každý po 72 úspěšných balonech.

Zajímavá jsou čísla ze samotného závěru utkání, kdy Barcelona od 88. minuty dokázala vstřelit tři klíčové branky. Mezi čtvrtým a šestým gólem si hráči PSGvpřihráli míč mezi sebou pouze čtyřikrát, z toho tři nahrávky byly po rozehrání balonu po inkasovaném gólu! 

Hodně se diskutuje výkon německého sudího Denize Aytekina, který ve prospěch domácích nařídil dvě penalty. Luis  Suárez před druhým pokutovým kopem pád evidentně nafilmoval a pískat se nemělo.

Ani hráči PSG se ale na nepřízeň rozhodčího nechtěli vymlouvat. Sami věděli, že zápas si prohráli ustrašenou taktikou, se kterou do zápasu šli. Naopak Barcelona podala absolutně mimořádný výkon, o kterém se bude ještě dlouho vyprávět...

STATISTIKY UTKÁNÍ BARCELONA - PSG

Barcelona    PSG 
17  Střely
7 Střely na bránu 
Rohy 
65  Držení balonu  35 
87  Úspěšnost přihrávek  73 
591 Počet přihrávek 251
514  Počet úspěšných přihrávek  183 
105,8  Naběhané kilometry  110,4 
Žluté karty 
0 Červené karty 0
16 Fauly 25

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud