Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pančochová POPRVÉ o své sexuální orientaci: Víc mě přitahují holky

Autor: Martin Hašek

Snowboardistka Šárka Pančochová je další špičkovou sportovkyní, která se přiznala k homosexuální orientaci. Dvojnásobná účastnice olympijských her v rozhovoru pro web outsports.com prohlásila, že ji víc přitahují ženy. „Lidé by se měli přihlásit k tomu, kým jsou,“ řekla Pančochová.

Před pár týdny se Šárka Pančochová během US Open v Coloradu oblékla do kostýmu zebry a posadila se na černé sofá se zlatými polštářky s jasným cílem. Aby se v rozhovoru s redaktorkou webu Outsports.com, který se zaměřuje na podporu homosexuálů, bisexuálů a transgender osob, přihlásila k tomu, že ji přitahují dívky.

„Musím říct, že je to velký moment. Poprvé o tom dělám rozhovor. Je to super, dneska to není velká věc, hlavně v Americe, ani nikde jinde na světě,“ řekla Pančochová v rozhovoru s redaktorkou Gretchen Pleshawovou. „Lidé by se měli přihlásit k tomu, kým jsou, i když to může ovlivnit váš snowboarding nebo to, že jste sponzorovaný sportovec. Ale je to ve vaší hlavě, lidi už se o to dnes nestarají. Takže už žádné schovávání, jsem nadšená, že dělám tenhle rozhovor.“

VIDEO: Podívejte se na rozhovor se Šárkou Pančochovou


Pančochová se v rozhovoru neprohlásila za lesbičku. Ale připustila, že ji v současné době víc přitahují ženy.

„Lidé se na vás nekoukají jako na gaye nebo lesbu, ale na to, jaký jste člověk. Takže to není tak velká věc, důležité je, jestli jste dobrý člověk, jak se chováte k lidem, jestli je dokážete rozesmát, užíváte si, závodíte. Není to nálepka, kterou máte tady na hlavě a lidí vás zařadí do nějakého šuplíku,“ řekla Pančochová.

„Je to víc o energii té osoby, jak se chová, jestli se s ní smějete, jestli je to s vámi kompatibilní. Někdy je to žena, někdy je to muž. Nechtěla bych to označovat nějakou nálepkou. Pro mě je to teď holka, teď mě víc přitahují holky. Nechávám to plynout, přiznávám se k tomu, kým jsem. Líbí se mi to. Je to skvělá cesta,“ dodala Pančochová.

Šestadvacetiletá Pančochová je už několik let špičkovou snowboardistkou ve freestyle disciplínách. Na mistrovství světa 2011 získala stříbrnou medaili ve slopestylu, v roce 2013 skončila ve stejné disciplíně druhá na X Games. V sezoně 2012/2013 vyhrála World Snowboard Tour, v sezoně 2013/2014 se stala celkovou vítězkou freestyle disciplín i ve slopestylu v rámci Světového poháru.

V minulosti se spekulovalo o její lesbické orientaci, sama snowboardistka se však až doteď na toto téma nechtěla vyjadřovat. K rozhodnutí teď promluvit jí přiměla i snaha motivovat ostatní.

„Být sportovcem přede mě také staví výzvy. Je tady tlak od médií, je tu tlak od sponzorů a vy nechcete říct, že jste gay nebo lesba. A cítíte, že něco skrýváte. Ale teď už to není velká věc. Všichni mají rádi všechny. Je to o tom: buď, kým jsi. Ráda bych povzbudila další lidi, ráda lidi inspiruju,“ řekla Pančochová.

Česká snowboardistka se kromě závodění věnuje také natáčením snowboardových filmů a videí. Po olympiádě v Soči natočila film s názvem Shark Tales. V současné době po světě natáčí videa do projektu Shark Tales a Maas Attacks, v němž vystupuje spolu s Nizozemkou Cheryl Maasovou, která se otevřeně přiznala k lesbické orientaci.

„Filmujeme, bavíme se. Není to o tom, že by byly dvě lesby na tour,“ směje se Pančochová. „Prostě děláme videa, snažíme se, aby se lidi smáli."

Šárka Pančochová je další špičkovou sportovkyní, která se přiznala k homosexuální orientaci.
Šárka Pančochová je další špičkovou sportovkyní, která se přiznala k homosexuální orientaci.