Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nejsem závislák na adrenalinu, říkal Schumacher pár dní před nehodou

Autor: bko

Mluvil s ním zřejmě jako poslední mimo okruh nejbližších známých a rodinných příslušníků před tím, než se vážně zranil. Známý motoristický reportér německé televize RTL Kai Ebel dělal rozhovor s Michaelem Schumacherem jen den před jeho odjezdem do francouzských Alp, kde legendární pilot F1 v neděli narazil hlavou do skály a nyní bojuje o život.

„Byl úplně v euforii, hrozně se těšil na šťastný čas strávený s rodinou a přáteli na sněhu,“ popisuje Ebel povídání se Schumacherem pro deník Bild. Rozhovor se odehrál těsně před Vánoci v rámci roadshow pro jeho sponzora.

„Mluvili jsme na jevišti asi hodinu, bylo to příjemné povídání. Bavili jsme se o formuli, ale také hodně o jeho novém životě, nových výzvách a nových cílech po závodění,“ říká reportér, který se s Schumacherem zná už 21 let.

Proto také Ebel odmítá, že by sedminásobný světový šampion na svahu nepřiměřeně riskoval. „Schumi nechtěl, aby se na něho lidé dívali jako na závisláka na adrenalinu. Jako všichni piloti formule 1 má odlišný vztah k rychlosti. Ale řekl mi, že se nikdy nezapomene a rychlost má pod kontrolou. Trval na tom, že není závislý na riziku,“ vykládá německý motoristický expert.

Michael Schumacher má několik otoků na mozku, jeden se v úterý podařilo lékařům odstranit. Co je subdurální hematom? Druh traumatického poranění mozku, při kterém se přetrhají žilky v ochranné membráně mozku a dojde k otoku. Krev se hromadí mezi tvrdou plenou mozkovou a povrchem mozku a způsobuje tlak na mozkovou tkáň. Mezi symptomy patří bolest hlavy, zvracení, poruchy vědomí a někdy i zhoršení intelektu.
Michael Schumacher má několik otoků na mozku, jeden se v úterý podařilo lékařům odstranit. Co je subdurální hematom? Druh traumatického poranění mozku, při kterém se přetrhají žilky v ochranné membráně mozku a  dojde k otoku. Krev se hromadí mezi tvrdou plenou mozkovou a povrchem mozku a způsobuje tlak na mozkovou tkáň. Mezi symptomy patří bolest hlavy, zvracení, poruchy vědomí a někdy i zhoršení intelektu.

Podle Ebela byl pád na lyžích s hrozivými následky prostě nehoda. „Je to stejné, jako když uklouznete na ulici a zlomíte si ruku. Možná že neviděl bouli pod sněhem. Kdoví. Ale on rozhodně není žádný bezhlavý jezdec,“ přesvědčuje novinář, který měl k Schumacherovi hodně blízko.

„Michael věří v něco, co by se dalo nazvat osud. Jednou mi řekl: Přiklonil jsem se k principu osudu. Nemůžu nedělat věci jen proto, že se něco může stát. Pokud se něco opravdu stane, je to možná osud.“