Pavel Novotný
26. ledna 2014 • 04:58

Naděje pro život: Lékaři cvičí s bezvládným tělem Schumachera

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejtěžší chvíle prožívá rodina legendárního Michaela Schumachera. Německý pilot je po nehodě na lyžích, která se stala 29. prosince loňského roku, již téměř měsíc držen v umělém spánku. Informace o jeho zdravotním stavu zatím nevěstí pro sedminásobného mistra světa nic dobrého. A přece se objevil záblesk naděje.



Dobrou zprávou pro jeho ženu Corinnu a všechny fanoušky je to, že pětačtyřicetiletá legenda není podle lékařů v bezprostředním ohrožení života.

Další informace již však zdaleka tak optimistické nejsou. Ztráta identity, život ve vegetativním stavu, ochrnutí, demence... To vše možná nejúspěšnějšímu závodníkovi historie formule jedna hrozí.

Bitva o život Schumachera se však odehrává nejen za pomoci těch nejmodernějších prostředků. (jeden den léčby stojí v průměru 56 tisíc korun). Za jedním z nejsledovanějších pacientů světa dochází denně i fyzioterapeut.

"Je nezbytné, aby se s Michaelem cvičilo. Je to nutné pro jeho svalstvo, šlachy, klouby. Kdybychom to nedělali, stav pacienta by se tak zhoršil, že by prakticky nebyl schopen pohybu," uvedl pro Bild.de profesor Heinz Peter Moecke, který legendu formule jedna léčí.

Jak probíhá cvičení?

V čem konkrétně tedy cvičení s bezvládným tělem Schumachera spočívá? "Lékař se snaží pohybovat s jeho prsty, svírat a otevírat dlaně, každému článku se věnuje zvlášť. Dále mu pohybuje s celou paží, speciálně se věnuje pohybu zápěstí, lokte, ramena," říká Moecke.

"Rozhodně se ale cvičení nemůže týkat jen horních končetin. Stejnou péči věnujeme i nohám a chodidlům, s kterými lékaři pravidelně pohybují tak, aby klouby zůstaly ohebné," dodává profesor.

Nejdůležitější otázka, kterou si rodina a fanoušci Michaela Schumachera kladou, však stále zůstává nezodpovězena.

"Kdy pacienta probudíme? Až k tomu bude vhodná doba a ta ještě nenastala," dodává člen lékařského týmu profesor Jean Francois Payen.  

Jeden den v nemocnici Michaela Schumachera vyjde na 56 tisíc.
Jeden den v nemocnici Michaela Schumachera vyjde na 56 tisíc.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud