Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Legenda All Blacks zachraňuje životy! Na Zélandu pomáhá při zemětřesení

Autor: Jakub Pláteník

Statečný muž, jak na hřišti, tak i v životě. V noci z neděle na pondělí zasáhlo jižní ostrov Nového Zélandu zemětřesení o síle 7,8 Richterovy škály a jedním ze záchranářů je i Richie McCaw, bývalá hvězda slavných ragbyových All Blacks. Jako pilot vrtulníku létá do nejvíce postižených míst v oblasti Kaikoura.

Dvojnásobný světový šampion ukončil kariéru v roce 2015 po triumfu na mistrovství světa. Dnes žije doma na Novém Zélandě ve městě Christchurch a pracuje jako pilot helikoptéry. Právě díky pilotnímu průkazu přispívá velkou měrou k záchranným a průzkumným akcím po zemětřesení v místech, kam se nelze dostat jinak než ze vzduchu.

„Probudily mě hrozné zvuky, stejně jako celé město, bylo to děsivé“, reaguje McCaw pro New Zealand Herald na pondělní ráno. Jak to bylo možné, nastoupil do svého stroje a začal fungovat jako kyvadlová doprava pro záchranáře mezi Christchurchem a Kaikorou. Právě tam přírodní živel nejvíce pustošil. „Během letu jsem viděl poničené silnice, rozpadlé kopce a obrovské sesuvy půdy“, popisuje pohled na zem. Jedním z pasažérů byl i novozélandský premiér John Key. „Je to naprostá devastace, bude trvat měsíce, než se vše vrátí do pořádku“, hodnotí stav Key.

Ragbyový svět vnímá McCawa jako obrovskou personu celého sportu. Na pozici pravého rváčka patřil mezi nejlepší v historii. Za All Blacks nastoupil ve 148 zápasech a ve 110 případech vedl tým jako kapitán. Právě pod jeho vedením dosáhli Novozélanďané na dva tituly mistrů světa v roce 2011 a 2015.

Bývalý kapitán All Blacks zachraňuje životy jako pilot
Bývalý kapitán All Blacks zachraňuje životy jako pilot

Velký osobní příběh se odehrál na domácím světovém šampionátu v roce 2011. V lednu téhož roku utrpěl únavovou zlomeninu v nártu pravé nohy a vypadl ze hry na celé jaro. Do podzimu se noha uzdravila a McCaw se připojil k týmu. Osudným se stal zápas ve skupině proti Francii. Ve svém 100. zápase v národním dresu si obnovil zranění, ovšem nebyl střídán. Utkání dohrál až do konce.

Následně musel vynechat souboj s Kanadou. Ve vyřazovacích bojích už nastoupili All Blacks vždy se svým kapitánem v základní sestavě. I přes velké bolesti nechyběl a nenechal své hráče na holičkách, i když on sám sotva chodil.

Ve finále v Aucklandu dokázali domácí válečníci přetlačit Francii 8:7 a McCaw byl hlavním hrdinou. „Nechápu to, Richie sotva chodí a odehrál takový zápas“, nevěřícně kroutil hlavou trenér Graham Henry.

Sir Richard „Richie“ McCaw neustoupil ani krok, nesložil zbraně, neopustil spoluhráče a díky své vůli dovedl Nový Zéland k zisku Ellis Cupu. A takový zůstal i po skončení kariéry.