Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Královna fair play z Olomouce! Jela o zlato, zastavila a zachránila cyklistu z vody

Autor: Václav Baumann

Boj o medaili? Na to Miroslava Plchová (35) ani nepomyslela. Když uviděla, že se jeden z jejích soupeřů v extrémním závodě topí, pohotovým činem mu zachránila život!

Extrémní závod tříčlenných štafet Bobr Cup mohl loni v říjnu skončit obrovskou tragédií. Jeden z cyklistů totiž při sjezdu spadl, udeřil se do hlavy a zůstal nehybně ležet ponořen v řece. Naštěstí ale byla nablízku Miroslava Plchová.

Její tým sice bojoval o zlato, ona ale hned usoudila, že lidský život je přednější. „V ten okamžik jsem o závodě vůbec nepřemýšlela. Prostě jsem položila kolo a běžela tomu člověku pomoct,“ prozradila pro Žurnál Univerzity Palackého v Olomouci, kde blondýnka studuje a pracuje. „Šlo o vteřiny. Kdybych tam nebyla, tak by se utopil, protože pořadatelé byli daleko,“ uvědomuje si.

Její hrdinný čin zaujal i Český olympijský výbor, který teď Plchové předal cenu fair play za rok 2016. „Ocenění si velmi vážím. Nečekala jsem, že si té situace někdo všimne. Věřím, že kdyby se kdokoliv ocitl v mé situaci, zachoval by se úplně stejně jako já,“ pravila zachránkyně skromně.

GALERIE | Projděte si příběh hrdinské záchrany

Když Plchová přijela k bezvládnému tělu soupeře...
Když Plchová přijela k bezvládnému tělu soupeře...

Tonoucího muže vylovila nad hladinu, tím ale její úloha záchranářky neskončila. Miroslava Plchová musela zajistit, aby její soupeř zůstal při vědomí.

„Když jsem toho muže vytáhla, nechala jsem ho nadechnout. Mluvila jsem na něj, abych zjistila, jestli reaguje, ale byl úplně v šoku.Mezitím přiběhli lékaři a postarali se o něj a já jsem jela dál,“ popisovala Plchová, jejíž tým si i přes zpoždění nakonec dojel pro bronz.

Nebýt Plchové, zřejmě by se zachráněný muž utopil. Nakonec svému »anděli strážnému« ani nepoděkoval... Nešlo však o neúctu. „Poděkovala mi jeho dcera, protože on byl opravdu v šoku a vůbec netušil, kdo mu pomohl,“ bere to Plchova s úsměvem.

„To, co se stalo, bylo vlastně důležité i pro mě. Vždycky jsem přemýšlela, jestli bych třeba v případě nějaké nehody dokázala správně reagovat. A teď už vím, že ano,“ těší sportovkyni.