Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jágr po zradě na Floridě. Má práva jako Američan, co bude s jeho životem?

Autor: top

Panteří smečka ho vyhnala. Konec na Floridě však není jediná převratná změna v životě Jaromíra Jágra (45). Stal se z něho poloviční Američan!

Jak Blesk informoval v lednu, hokejový veterán původem z Hnidous požádal ve Státech o tzv. zelenou kartu, tedy identifikační kartu legálního obyvatele USA. A nyní mu ji imigrační úřad konečně přidělil! „Proces zelená karta byl úspěšně ukončen. Už se čeká jen na vydání,“ potvrdil Václav Bartoš, Jágrova pravá ruka.

Co to pro »Džegra« znamená? Už nemusí rok co rok chodit v Praze na americkou ambasádu a vyřizovat si pracovní vízum. Smí trvale pobývat v USA, pracovat tady a až na pár výjimek má stejná práva jako rodilý Američan.

Může si tedy za oceán létat, jak se mu zlíbí, případně se tam natrvalo zabydlet, což se bude hodit hlavně po skončení kariéry v NHL. (Držitel zelené karty může po 5 letech zažádat o americké občanství.)

A jsme u toho! Poté, co mu Florida nenabídla nový kontrakt, je Jágrova rozlučka s nejlepší ligou světa zase o kus blíž. Hovoří se o zájmu Montrealu, nebo nového klubu v jeho oblíbeném Las Vegas.

S velkou pravděpodobností ale český veterán podepíše svůj poslední roční kontrakt a příští léto se vrátí do mateřského Kladna. Hrát i pečovat o stárnoucí rodiče. „Dokud budou naživu, budu žít v Česku,“ zdůraznil v minulosti syn Anny (70) a Jaromíra (76) Jágrových.

A pak? Přesídlí s Veronikou a případným potomstvem do zámoří? Nebo budou žít napůl tady a napůl tam?

Jaromír Jágr si drží svou zlatou hokejku
Jaromír Jágr si drží svou zlatou hokejku