Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zlatan jako Hašek! Utopil miliony ve firmě s oblečením, denně ztrácel 700 tisíc

Autor: pv

Do teď se zdálo, že na co sáhl, to se proměnilo ve zlato. Fotbalista Zlatan Ibrahimovic poprvé a hodně tvrdě narazil. Před dvěma lety s velkou slávou uváděl na trh novou značku sportovního oblečení A-Z. Do projektu investoval 22 milionů dolarů (490 milionů korun). Nyní ale společnost oznámila, že kvůli velkým finančním ztrátám končí. Podobně dopadl se svou značkou oblečení i Dominik Hašek. V Dominátorovi utopil kolem 90 milionů korun.

Stali se sportovními legendami, ale v byznysu se nedokázali vyškrábat z červených čísel. Dominik Hašek po slavném vítězství na ZOH v Naganu v roce 1998 začal prodávat vlastní značku sportovního oblečení Dominátor. Na trhu byla deset let, než se hokejový brankář rozhodl ztrátový podnik zavřít.

„Mrzí mě neúspěch a peníze, co jsem do firmy investoval. Já totiž nebyl podnikatel, ale investor. Podnikatel jsem byl čtrnáct dní a udělal jsem správné rozhodnutí,“ řekl tehdy Hašek, když podnik zavíral. Bolestné pro něj bylo, že ho neúspěšný byznys vyšel asi na 90 milionů korun.

To fotbalista Zlatan Ibrahimovic skončil už po dvou letech a s ještě větší ztrátou. Jeho brand A-Z měl být oblečením pro každého. Prostě od A až do Z. Kromě své tváře v rámci reklamních kampaní do projektu obětoval 22 milionů dolarů (490 milionů korun). Na trhu s oblečením se ale A-Z prosadit nedokázal. Kromě malé poptávky firmu ničily i vysoké výrobní náklady.

„Přes solidní růst v roce 2017 se ukázalo, že uspět na evropském trhu s oblečením je příliš nákladné,“ uvedla společnost A-Z. Podle finančních zpráv byla firma denně v mínusu 734 700 korun a to bylo pro Zlatana a další investory už neúnosné.

Útočník Los Angeles Galaxy se tak bude nadále věnovat především reklamnímu byznysu. Je tváří platebních karet VISA nebo automobilky Volvo. Ročně si od sponzorů přijde na 6 milionů dolarů (134 milionů korun). Dvouletý kontrakt na působení v americkém fotbalovém klubu mu přinese 3 miliony dolarů (69 milionů korun).

Zatímco Hašek před čtyřmi lety rozjel vlastní značku nápojů, která je stále ztrátová, Ibrahimovic další podnikatelský záměr nechystá.