Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na hraně smrti. Sestra naznačila, co je zraněnému sjezdaři. Lékaři mlčí

Autor: rau, pv

Celý lyžařský svět s napětím očekával novinky o stavu Švýcara Marca Gisina (30), o jehož život po děsivém pádu ve Val Gardeně lékaři třicet minut bojovali přímo na legendární sjezdovce Saslong! A byly to pozitivní zprávy. „Marcův stav je natolik stabilizovaný, že je schopen transportu do Švýcarska. Tam  se podrobí dalším vyšetřením. Bližší informace jsou očekávány v neděli odpoledne,“ stojí v prohlášení týmu.

Jezdci se staly na trati osudné slavné »velbloudí hrby«. Právě před prvním z nich ztratil nad lyžemi kontrolu a v nepřirozené rotaci doklouzal ve více než stokilometrové rychlosti na hranu, jež ho katapultovala do vzduchu. Po několikametrovém letu následoval drsný dopad na záda, který Gisina »vypnul«. Jeho bezvládné tělo se pak několik desítek vteřin kutálelo po svahu.

Hlasití fanoušci v cílovém prostoru oněměli.  „Hlavně, aby se Marc zotavil. Všechno ostatní je teď druhotné,“ vyprávěl Gisinův reprezentační parťák Beat Feuz. Věděl, že situace je mimořádně vážná. Také proto, že švýcarský tým nevyužívá tzv. airbagů, které pro závodníky nejsou povinné. Závodník i díky tomu putoval do nemocnice s podezřením na zlomeninu pánve.

„Uvědomujeme si, že to je nebezpečný sport. Něco takového se může přihodit, ale stejně je strašné, když to opravdu nastane,“ dodal.

Jaký je stav bratra, nastínila i jeho sestra Michelle, která je jako sjezdařka olympijskou vítězskou z olympiády Pchjongčchangu. „Byl v bezvědomí, ale už je vzhůru a jeho stav je stabilizován. Jsou na cestě do nemocnice v Bolzanu. Doufejme, že to bude lepší. V tuto chvíli už nic víc nevím,“ řekla lyžařka švýcarskému deníku Blick.

Švýcarsský sjezdař Marc Gisin v závodě Světového poháru
Švýcarsský sjezdař Marc Gisin v závodě Světového poháru