Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Odmítli pietu. Proč rozloučení s trenérem Bukačem proběhne jen v rodinném kruhu?

Autor: Petr Němec

Vévoda českého hokeje už od soboty koučuje andělský tým v nebeské aréně. Luděk Bukač (†83) by si zasloužil rozloučení, které by jistě zaplnilo několik smutečních síní, leč rodina je proti.

Ivan Hlinka , Jaroslav Pitner, Jaroslav Holík, Josef Augusta. Všechny tyto velikány vyprovodily na věčnost zástupy trenérů a hráčů. Pan Bukač odejde v tichosti.

„S naším drahým zesnulým se rozloučíme v úzkém kruhu rodiny,“ stojí na parte bez udání data. Rozhodnutí truchlících pozůstalých je zákon a dodržet jej je na výsost správné a jediné možné. Byť svaz byl připraven uctít památku pana Bukače pietou.

„Jsem s rodinou stále ve spojení. Lenka Bukačová pracuje u mě na svazu jako ředitelka marketingové sekce a samozřejmě, že jsme rodině nabídli uspořádání pohřebního obřadu,“ řekl Blesku předseda ČSLH Tomáš Král. „Nepřejí si to, protože je to pro ně hodně těžké a mají obavy, že by to nezvládli psychicky. Respektujeme to,“ vysvětlil Král.

Bylo by jich nepočítaně. V rukách by drželi růže, v očích by se jim leskly slzy zármutku a respektu. Říhové, Hořavové, Jágrové a přátelé ze života mezi mantinely by přišli vzdát hold znamenitému kouči a člověku. Nepřijdou.

„Domlouvali jsme, že přivezeme věnec za starou gardu Sparty. Mrzí mě to, ale chápu, že si to Luďkovi blízcí nepřejí,“ dumal legendární forvard Jan Gusta Havel. A pak připojil nakvašenou poznámku: „A ještě víc mě mrzí, že na Spartě nevisí černý prapor. Vždyť Luděk byl trenér reprezentace i Sparty. Tvrdý, ale fajn chlap.“

Bezpochyby a proto se připojme ke Gustovi. Čest vaší památce, pane Luďku Bukači!

5676775:full:true:true

Smutná novina zasáhla český hokej; zemřel Luděk Bukač, bývalý hráč, trenér dvojnásobných mistrů světa (1985 a 1996) a uznávaný metodik...
Smutná novina zasáhla český hokej; zemřel Luděk Bukač, bývalý hráč, trenér dvojnásobných mistrů světa (1985 a 1996) a uznávaný metodik...