Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdeněk Srstka (†83) byl i sportovec: měl bronz z ME, vzpíral i na olympiádě

Autor: bko

Každý si ho pamatuje jako herce nebo dojemného chlapíka, který nabízí pejsky z útulku. Zdeněk Srstka, který v pondělí zemřel ve věku 83 let, měl ale za sebou i sportovní kariéru - jako vzpěrač měl dokonce bronz z mistrovství Evropy, ukázal se i na olympiádě.

Zdeněk Srstka jako malý kluk začínal s boxem, kam ho poslal policista, kterého se ptal, co dělat, když ho každý zmlátí. A brzy už si na něj nikdo netroufl, i když nikdy příliš nenarostl. A z boxu se pak přeorientoval na vzpírání, i když to bylo spíš řízením osudu.

„V roce 1950 jsem se začal v ČKD Stalingrad učit elektromechanikem. Tam ale nebyl box, což mě strašně mrzelo. Měli jsme povinnou tělovýchovu, kterou vedl Václav Pšenička, náš nejlepší poválečný vzpěrač. Když viděl tu moji muskulaturu, tak mě pozval na trénink vzpěračů. Trénovali jsme v tělocvičně v Riegráku, kde měli tréninky i zápasníci,“ vzpomínal pro radio Wawe.

V mládí se věnoval vzpírání.
V mládí se věnoval vzpírání.

„Vyhrál jsem pak ve vzpírání dělnické hry ve Vídni a v pětapadesátém roce jsem jel na mistrovství světa. Skončil jsem sice asi devátý, ale naučil jsem se nový styl a taky se potkal s těma nejlepšíma sportovcema,“ vyzdvihl pak Zdeněk Srstka. V roce 1957 dokonce získal bronzovou medaili na mistrovství Evropy ve vzpírání a v roce 1960 se zúčastnil olympijských her v Římě. Tam skončil devátý z celkem dvaceti startujících.

Jeho koníček mu pak otevřel dveře také k milované profesi - filmovému kaskadérství, kulturistiku však s láskou sledoval dál celý život.

Více o Zdeňku Srstkovi čtěte zde »