Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Peníze tenistky Plíškové! Je mezi nejbohatšími, ale v jednom ohledu zaostává

Autor: zal

Sportem se po celém světě snaží uživit miliony žen. A jen sedmi z nich to jde lépe než české tenistce Karolíně Plíškové (27). Ta si za poslední rok vydělala 145 milionů korun.

Žebříček žen, kterým sport nejvíc sype, tradičně sestavuje časopis Forbes. České zástupkyně se v něm objevují zřídka. Naposled to byla před čtyřmi lety Petra Kvitová , která se při své jediné účasti mezi TOP10 prosadila na šestou příčku. Tehdy vydělala ještě o 32 milionů korun víc než letos Karolína.

Plíškovou mezi elitu vystřelily čtyři vítězné turnaje a další štědré výkonnostní bonusy. Celkem si tak ročně přijde na reklamních aktivitách na 39 milionů, což je sice hezká suma, ale na nejlepší to nestačí.

Všech sedm jejích přemožitelek má marketingové příjmy podstatně vyšší, a tak českou tenistku můžou mezi nejbohatšími sportovkyněmi planety udržet jen nadprůměrné odměny z turnajů.

Ty loni činily 106 milionů korun, které stejně jako peníze z reklamy musela Karolína zdanit. Další podstatná část z balíku padla na tenisové náklady včetně cestování a placení trenérského týmu. Jen ten českou jedničku stojí 20 milionů ročně.

Jak ale sama říká, zlaťáky pro ni nejsou vším. „Pro mě je největší motivace sláva. Jde mi o uznání za vítězství, za tituly,“ přiznala před časem a ke svému vztahu k penězům dodala: „Šetřivá fakt nejsem. Ale všeho s mírou! Vím, co si můžu dovolit.“

Pořadí Sportovkyně Výhry Reklama Celkem
1. Serena Williamsová 108 mil. 564 mil. 672 mil.
2. Naomi Ósakaová 214 mil. 511 mil. 625 mil.
3. Angelique Kerberová 136 mil. 168 mil. 304 mil.
8. Karolína Plíšková 106 mil.  39. mil. 145 mil.