Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Utekl hrobníkovi z lopaty! Jak tráví svůj čas zlatý brankář Vokoun?

Autor: as

Kariéru mu v 37 letech fakticky utnula operace krevních sraženin. V září 2013 mu během tréninku v Pittsburghu zlověstně natekla noha. Lékaři zjistili krevní sraženiny od půlky stehna až k srdci. „Naštěstí mě během hodiny a půl dostali na sál. Utekl jsem hrobníkovi z lopaty,“ vzpomínal Tomáš Vokoun (43) na okamžik, kdy mu šlo o život.

Návrat do NHL už nevyšel, a tak hokeji v následujícím roce zamával. S manželkou a dvěma dcerami (19 a 14 let) zůstali na Floridě, kde rodina už šest let žila. S někdejšími parťáky Radkem Dvořákem a Finem Jokinenem tam v Coral Springs založili South Florida Hockey Academy, Vokoun měl na starost výběr do 16 let. „Trénování mě baví, užívám si to,“ opakoval vždy. Jenže před pár měsíci přišel konec. „Letos jsme skončili, takže jsem důchodce,“ hlásil Blesku se smíchem.

Právě teď nemá do čeho píchnout – na vině je ale i koronavirová pandemie, která dosáhla v USA obřích rozměrů. „Jsme doma, všechno tady máme zavřený, tak doufejme, že se to brzo začne uvolňovat,“ přál si někdejší elitní gólman.

Tomáš Vokoun s pohárem pro mistra světa.
Tomáš Vokoun s pohárem pro mistra světa.