Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rodiče hokejisty Buchtely, kterého zabila rakovina: Vrací 3,5 milionu pro Ondru

Autor: zal

Úder rakoviny byl šíleně rychlý. Tak rychlý, že hokejista Ondřej Buchtela (+20) ani nestačil využít finanční podpory, které se mu dostalo. Jeho rodiče se teď rozhodli vybraných více než 3,5 milionu korun vrátit.

Ondrovi v květnu diagnostikovali vzácnou rakovinu srdce. Nádor, na který neexistuje lék. Přesto se rozhodl bojovat a pomoct mu měly i prostředky z transparentního účtu, na kterých se rychle ze všech koutů republiky i světa začala snášet pomoc. „Rádi bychom vybrané peníze vynaložili nejen na lékařské potřeby a lékaře, ale taky na jeho plány a sny,“ stálo u výzvy.

Jenže nemoc postupovala mnohem kvapněji, než všichni čekali a doufali. Buchtela zemřel 24. července. Jen dva a půl měsíce poté, co zjistil, že má »raka«. Na jeho otevřeném kontě se do té doby shromáždilo 3 587 159 korun, které už bohužel nemají komu pomoct. Nejvíc přišlo od Nadačního fondu Ivana Hlinky – 200 tisíc korun. Částkami přes sto tisíc Ondrovi přispěli hokejisté David Krejčí, Tomáš Nosek či Jakub Voráček. Finanční podporu poslali i další osobnosti (Plekanec, Rolinek, Palát, Škoda, T. Zohorna) a nepočítaně těch, které krutý příběh zasáhl.

Ti všichni se teď svých darů naneštěstí dočkají zpět. „Vaše peníze splnily svůj účel. Na energetické úrovni se Ondra proměnil. Ať to byly jakékoliv částky, všichni jste jednali z upřímného srdce. Někteří i v době finanční nepřízně, někteří dražili svoje věci, které pro vás byly srdeční záležitostí,“ vzkazují Marcel a Eva Buchtelovi, kteří se rozhodli ke šlechetnému činu – prostředky si nenechat. „Protože peníze byly určené na pomoc Ondrovi, rozhodli jsme se dary vrátit každému z vás, což je pro nás nejčistší forma, jak zachovat energii, kterou vaše dary přinesly,“ oznámili stateční rodiče.

Maminka zesnulého hokejisty Ondřeje Buchtely se na tryzně uvolnila
Maminka zesnulého hokejisty Ondřeje Buchtely se na tryzně uvolnila