Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dojemný příběh gymnastky, co to dotáhla až na olympiádu. Komu patří dík?

Autor: ama

Její rodina byla chudá. Ostatně tak, jak to u většiny rodin v Brazílii bývá. Ale Flávia Saraivaová (20) v osmi letech na zkoušce gymnastiky ukázala, že má talent a že se vyplatí pro něj leccos obětovat. Výsledek? Svou krásnou tvář ukazovala světu coby olympionička na Hrách v Rio de Janeiru.

Její máma Fabia se okamžitě vzdala práce, aby ji mohla doprovázet na tréninky a starat se o ni, když zaujala trenéry. A táta Joäo? Ten táhnul rozpočet Saraivaových sám jako prodavač. Pracoval opravdu hodně, aby rodina vůbec vyšla, přestože si několikrát říkal, jak to nemá žádnou budoucnost.

„Bylo to těžké, museli jsme všechno doma rozprodat,“ vzpomíná s láskou Flávia. „Ani nelze vyjádřit slovy, jak moc pro mě znamená, že se rodiče vzdali úplně všeho jen kvůli mému snu,“ dodala.

Výsledky celého úsilí se dostavily velmi brzy. Jen 145 centimetrová Brazilka získávala úspěchy sama i v týmech už jako juniorka a později brala i zlatou medaili na mistrovství Jižní Ameriky ve sportovní gymnastice mezi dospělými.

Nyní se připravuje na olympiádu v Tokiu, která se koná příští rok, a při pohledu na její fotky je jasné, že bude mít u televizních obrazovek nejednoho fanouška nejen z rodné země.

Brazilská gymnastka Flávia Saraivaová
Brazilská gymnastka Flávia Saraivaová