8. ledna 2020 • 19:50

Tři porážky a konec. Oslabení volejbalisté na olympiádu nepostoupili

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští volejbalisté se rozloučili s olympijskou kvalifikací porážkou. Se Slovinci hráli v Berlíně už bez šance na postup ze skupiny a vicemistrům Evropy podlehli 1:3 po setech 12:25, 26:28, 25:19 a 26:28.



Oslabený a omlazený český tým nestačil v Berlíně v neděli na domácí Němce (0:3) a v úterý prohrál pětisetovou bitvu s Belgií. S jedním bodem skončil ve skupině A poslední. Česká neúčast na hrách pod pěti kruhy se tak znovu prodlužuje; v šestkovém volejbalu hráli muži naposledy ještě ve federální éře v roce 1980 v Moskvě.

V semifinále se střetne Německo s vítězem skupiny B Bulharskem a Slovinci s Francií. Ze hry o Tokio tak zůstali překvapivě srbští mistři Evropy. Účast na olympiádě si zajistí jen vítěz pátečního finále.

Na Slovince nastoupili mladíci Vašina, Indra i Polák a poprvé v turnaji libero Pfeffer. V prvním setu ale krok s favoritem neudrželi. "Může se stát, že prohráváme, ale nevěšte hlavy a bojujte dál," nabádal o pauze kouč Michal Nekola, ale rozdíl byl příliš velký. Slovinci převálcovali český výběr ve všech herních činnostech.

Ve druhém setu soupeř prostřídal elitní sestavu. Na české straně se do hry se dostal Šulista a dařilo se mu. Tým vedl 7:3, ale o náskok přišel. "Hrajte tak, že chcete vyhrát, ne jenom uhrát balon," burcoval Nekola. Jeho výběr se dotáhl na 20:20 a měl tři setboly, jako v minulých duelech ale vypjatou koncovku ztratil.

Na smeči zůstali Šulista s Michálkem, po jehož dvou ranách nad sítí volejbalisté znovu v úvodu sady vedli. Tentokrát náskok udrželi a i za pomoci nově příchozího blokaře Patočky náskok navýšili až na pět bodů. Oslabenou slovinskou sestavu se volejbalistům podařilo ve třetí sadě dorazit a připsali si cenný set.

Indra poté z podání zvýšil na 5:2 a za stavu 6:3 poslali Slovinci na palubovku zpátky svoji elitní osu - nahrávače Vinčiče a univerzála Šterna. Češi nezpomalovali a po dalším Indrově bodu ze servisu vedli 15:8. Jejich náskok se ale ztenčoval a Kozamernik srovnal esem na 23:23. Češi měli tři setboly, jenže v důležitém okamžiku se nedařila přihrávka. Jak rázně se závěr dohrává, jim vzápětí ukázal soupeř.

Skupina A:
ČR - Slovinsko 1:3 (-12, -26, 19, -26)
Rozhodčí: Aro (Fin.), Akinci (Tur.). Čas: 109 min. Diváci: 891.

Sestava a body ČR: Janouch 3, Vašina, Zajíček 9, Indra 19, Galabov 2, Polák 1, libero Pfeffer - Šulista 11, Bartůněk, Michálek 9, Janků, Patočka 9, Mach. Trenér: Nekola.
Nejvíce bodů Slovinska: Kozamernik 15, T. Štern 13, Možič 12.

1. Slovinsko  3 3 0 9:3 8
2. Německo 3 2 1 8:3 7
3. Belgie 3 1 2 3:8 2
4. Česko 3 0 3 3:9 1

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud