Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První reakce matky záložníka Fantiše na přiznání o jeho dětství: Omlouvám se ti, Toníčku!

Autor: tma

Dnes už jsou všechny křivdy zapomenuty a je mezi nimi jen vše dobré. Přesto měla matka zlínského fotbalisty Antonína Fantiše (29) potřebu se vyjádřit k synově otevřené zpovědi o nelehkém dětství.

„Právě teď je ten správný okamžik veřejně se mému synovi omluvit a poděkovat, že se dokázal přes vše špatné přenést až sem,“ začala Fantišova matka Martina. „Toníčku, je mi líto a tak moc se ti omlouvám a současně za vše děkuji,“ dodala a nezapomněla ani na slova díků všem, kteří při Tondovi v nelehké době stáli.

S otcem, který se kvůli pití stal bezdomovcem, se v mládí rozkmotřil. Dobrým vztahům nepomohly ani dědovy peníze, které dal vnoučkovi na nový mobil, jenže hlava rodiny je propila. „Normálně mi je ukradl a nechal mě na ulici,“ vzpomínal.

S matkou také zažíval děsivé okamžiky. „Jednou mě máma vzbudila, že nás chce někdo zastřelit. Až do svítání jsme pak běhali po Praze, schovávali se ve stínech mimo dosah lamp. Až jako dospělej jsem zjistil, že tenkrát jela v drogách a měla bludy,“ popisoval pro web Bezfrazi.cz Fantiš, jemuž byl velkou oporou milovaný dědeček.

Fotbalista Antonín Fantiš se svou matkou.
Fotbalista Antonín Fantiš se svou matkou.

Právě on dovedl malého Toníka k fotbalu, a i když se spolu později příliš nestýkali, zůstali v kontaktu alespoň pomocí dopisů. A tak se otec dvou dětí, malé Nelly a Toníka, rozhodl za svou minulostí udělat tlustou čáru a dědečkovi do nebe poslat poslední, souhrnný dopis.

„Do dopisů jsi mi maloval obrázky fotbalového balonu a k nim přidával rady, jak mám do něj správně kopnout. Vyprávěls mi, že takhle tě to kdysi učil tvůj trenér, Pepi Bican.“

I přes ošklivé dospívání si k sobě s maminkou postupem času našli cestu a dnes jsou spolu v kontaktu klidně i třikrát denně. „Třikrát byla na léčení. Když jsem pro ni jel do blázince naposled, říkal jsem jí: Maminko, tohle je naposled. Jestli se sem ještě někdy vrátíš, začnu si myslet, že se ti tady snad líbí, nebo co.“

Vlídné pokárání očividně zafungovalo, maminka si začala dávat život dohromady, vypořádala se s dluhy, má práci a hezký byt. „Je z ní dneska super ženská a skvělá babička,“ připsal dědečkovi do posledního dopisu do nebe zlínský záložník Antonín Fantiš.