Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co říkají na rasistickou kauzu fotbalisty Kúdely v jeho rodišti? Stojí za Ondrou!

Autor: jg

Na ulicích pěkné slovácké vesnice v podhůří Bílých Karpat je v časech koronavirových docela pusto. Přesto rodiště fotbalisty Ondřeje Kúdely (34), slovácká obec Pitín s necelou tisícovkou obyvatel, žije kauzou slávisty a reprezentanta, jenž za údajně rasistickou nadávku v utkání Evropské ligy Rangers – Slavia dostal stop na deset zápasů.

Mluví se o tom i ve škole, kam se konečně vrátili žáci první až páté třídy. „Ondru tu zná skutečně každý, chodil k nám od první do čtvrté třídy. Pak zamířil do Bojkovic a do Uherského Hradiště na sportovní školu, ale k Pitínu se hlásí vždycky,“ vypráví ve své kanceláři ředitelka zdejší základní školy Jana Peřinová (51).

„Ondra má zásluhu na tom, že jsme před pár lety tady u nás obnovili činnost žákovského fotbalového oddílu. Měli jsme ve škole pár kluků, kteří moc rádi hráli fotbal, právě Ondřej a jeho bráška Marek stáli s kamarády u nového začátku. Vím, že Ondra nakoupil dresy, vybavení, fotbalové míče a předal je malým fotbalistům, to byl krásný čin. Určitě není žádný rasista, naopak, moc prima, slušný a obětavý kluk,“ dodává paní ředitelka.

Naproti škole je pěkná budova Obecního úřadu. Starosta Martin Zálešák (62) fandí fotbalu odjakživa. „Samozřejmě, že se u nás lidé o té události baví, přestože se nemohou stýkat tak jako dřív. Ten trest od komise UEFA je naprosto přehnaný, v celém zápase čelili slávisté provokacím, brutální hře Rangers. Víte, po bitvě je každý generál, teď budeme říkat, že si Ondra měl to šeptání do ucha protihráče odpustit, ale na provokace a brutalitu se rozhodl nějak zareagovat, docela mu rozumím, ať řekl, co řekl. Žádný rasistický výraz se navíc nepotvrdil, jen ten tvrdý trest za něj přišel.“

Kauza Ondřeje Kúdely stále hýbe veřejností.
Kauza Ondřeje Kúdely stále hýbe veřejností.