Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zdrcující zpráva z kulturistiky: Český mistr světa nečekaně zemřel!

Autor: ama

Datum 26. dubna 2021 se zapíše do dějin české i československé kulturistiky černým písmem. Zemřel Josef Rác (†64), jedna z legend tohoto sportovního odvětví.

„V hlubokém zármutku oznamujeme, že dnes nás navždy ve spánku opustil milovaný táta, manžel, kamarád, trenér a kulturista Josef Rác ve věku 64 let po dlouhém souboji s onemocněním Covid-19,“ napsala manželka Gabriela se třemi syny na facebookové stránce zesnulého chotě a táty.

Rác byl známým účastníkem domácích i mezinárodních soutěžích a poprvé se jeho jméno podle serveru ronnie.cz ve světě kulturistiky objevilo už v roce 1979, kdy se předvedl na Mistrovství ČSR juniorů. O dvě desítky let později se účastnil závodů i v profesionální lize IFBB. Tam se potkával s dalšími legendami v čele s krajanem Pavolem Jablonickým. V roce 2008 se stal mistrem světa kategorie Masters nad 50 let.

Pak se věnoval trénování mladých sportovců a činky i závaží zvedal i po šedesátce. Zároveň byl pro mnohé obrovským vzorem a inspirací. Není proto divu, že upřímnou soustrast vyjádřily tisíce lidí na sociálních sítích.

Josef Rác (†64) byl známým a úspěšným kulturistou.
Josef Rác (†64) byl známým a úspěšným kulturistou.