Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Medaile skoro zadarmo: Tenisté kašlou na olympiádu, velká šance pro Češky?

Autor: as

Holky, tohle musíte využít, to je životní šance! České tenistky mohou jedna vedle druhé snít o olympijské medaili. Důvod? Hromadná absence hvězd, která staví všechny prognózy zcela na hlavu. Nadal, Federer i Williamsová olympijské Tokio odpískali. Puso, vyhrajeme! Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou patří mezi adeptky na medaili.

Největší svátek všech sportovců? S tím za tenisovými profíky nechoďte! Jestliže před pěti lety mnozí ignorovali Rio kvůli uměle vyvolanému strašáku z viru zika, tentokrát kašlou na Tokio hlavně kvůli koronaviru a trably s ním spojenými.

„Bohužel se opět ozvalo koleno. Hrozně mě to mrzí, moc jsem se těšil,“ omlouval se legendární Švýcar Federer, zatím poslední z absentujících titánů. Nicméně zranění se mu hodilo do krámu, olympiádu chtěl kvůli povinné bublině a odloučení od rodiny obětovat i tak – podobně jako ženská ikona Serena Williamsová.

Vedle nich budou chybět další grandslamoví šampioni Nadal, Thiem, Wawrinka, Halepová, Keninová, Kerberová, Azarenková či Andreescuová. A tak organizátory zatím může hřát především fakt, že svoji účast ve čtvrtek potvrdila světová jednička Novak Djokovič, který prahne po zisku tzv. Golden Slamu, triumfu na všech grandslamech i olympiádě v jednom roce!

S přibývajícími absencemi ovšem rostou ambice ostatních, včetně českého ženského pětilístku. Zejména Plíšková s Kvitovou jsou schopny ve dvouhře dojít hodně daleko, medaile od páru Krejčíková, Siniaková ve čtyřhře se už málem bere jako tutovka.

„Najít favoritku na olympijské zlato podle mě nejde. Momentálně je ten náš tenis tak strašně vyrovnaný, že stačí maličkost a je tam někdo, od koho bychom to nečekali,“ ušklíbla se Petra Kvitová. Ona už medaili z Ria má, sní o další. A přestože v posledních týdnech poztrácela formu, jásat klidně může i ona.

Česko budou reprezentovat Karolína Plíšková, Kvitová, Krejčíková, Vondroušová a Macháč, páry Krejčíková, Siniaková a Plíšková, Vondroušová, ve hře je i smíšený pár Macháč, Siniaková.

Karolína Plíšková po návratu domů z Anglie, kde na Wimbledonu skončila až ve finále
Karolína Plíšková po návratu domů z Anglie, kde na Wimbledonu skončila až ve finále