18. července 2021 • 23:00

Na LOH se rozdá přes 300 sad medailí. Jaké sporty se představí v Tokiu?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premiéra v Tokiu čeká skateboarding, surfing, sportovní lezení a karate. Po 13 letech se do soutěží pod pěti kruhy vrací i baseball a softball. Během sedmnácti dnů si to pak sportovci na olympiádě rozdají celkem ve 324 soutežích a 33 sportech. Celkově se tak rozdá přes 300 sad medailí. Kolik z nich si pověsí na krk čeští sportovci? Z poslední olympiády v Riu obhajují Češi 10 medailí, jediným obhájcem zlata je judista Krpálek.



Vývoj nezastavíte. I tak by se dal shrnout pohled na vývoj počtu disciplín v rámci programu letních olympijských her. Zatímco při prvních olympijských hrách v roce 1896 olympionici soutěžili v pouhých 43 disciplínách, o 125 let je to o téměř 300 soutěží více.

Sporty a disciplíny na Letních olympijských hrách 2021

KDY: 30. července - 8. srpna 2021
KDE: Olympijský stadion v Tokiu, Odori Park v Sapporu
DISCIPLÍNY a ČESKÁ ÚČAST: 100m, 200m (Jirka), 400m (Maslák, Malíková, Vondrová), 800m, 1 500m (Mäki, Mezuliáníková, Vrzalová), 5 000m, 10 000m, 110m překážek, 100 m překážek, 400m překážek (Müller), 3 000m steeplechase, štafeta 4x100m, štafeta 4x400m (Desenský, Krsek, Maslák, Šorm, Tesař), smíšená štafeta 4x400m, sedmiboj, desetiboj (Helcelet, Sýkora), skok vysoký, skok o tyči (Maláčová), skok daleký, trojskok, vrh koulí (Červenková, Staněk), hod diskem, hod kladivem, hod oštěpem (Vadlejch, Veselý, Gillarová, Ogrodníková, Špotáková), 20km chůze (Drahotová, Ďurdiaková), 50km chůze (Gdula, Hlaváč), maraton (Hrochová, Joglová, Vrabcová Nývltová).

Královna všech sportů, ve které se na olympiádě v Tokiu rozdá nejvíce sad medailí - celkem 48. Program atletických disciplín začne 30. července a zakončí jej maraton mužů v den slavnostního zakončení LOH 8. srpna. V programu se poprvé představí smíšená štafeta, bohužel bez českých atletů. Těch se do Tokia kvalifikovalo 27, na poslední chvíli ale účast odřekla Zuzana Hejnová. Nejhojnější česká účast se očekává v běhu na 1 500 metrů, maratonu a oštěpu žen, ve kterém obhajuje bronz z Ria Barbora Špotáková, jediná medailistka mezi atlety.

KDY: 24. července - 2. srpna
KDE: Musashino Forest Sport Plaza
DISCIPLÍNY: dvouhra ženy / muži, čtyřhra ženy / muži, smíšená čtyřhra

Badminton má své pevné místo v programu letních olympijských her od roku 1992. Při premiéře tohoto sportu na LOH se představili i dva Češi - Tomasz Mendrek a Eva Lacinová. V novém tisíciletí na ně pak navázeli Petr Koukal s Kristínou Gavnholt, kteří se olympiády účastnili pravidelně od roku 2008. Do Tokia se však žádný z českých badmintonistů nekvalikoval.

V Tokiu se rozdá celkem pět sad medailí - ženy i muži soupeří ve dvouhře a čtyřhře, na programu je i smíšená čtyhra. Mezi historicky nejúspěšnější v tomto sportu patří Číňané. 

KDY: 28. července - 7. srpna
KDE: Yokohoma Baseball Stadium, Fukushima Azuma Stadium

Vyřazen, zařazen a jak to bude s baseballem dál? Zatímco v roce 2008 se stal baseball prvním vyřazeným sportem od roku 1936, kdy se naposledy hrálo pólo, v roce 2016 MOV schválil jeho opětovné zařazení do programu letních olympijských her v Tokiu.

Na turnaji v Tokiu si to tak rozdá osm mužských reprezentací, zlato z LOH 2008 obhajuje Jižní Korea, nechybí ani Američané, olympijští vítězové z roku 2000. Naopak trojnásobní držitelé zlata z Kuby se do Tokia nekvalifikovali.

KDY: 25. července - 8. srpna
KDE
: Saitama Super Arena

Olympijský turnaj mužů i žen hraje dvanáct výběrů ve třech skupinách po čtyřech týmech. Do vyřazovací fáze pak postoupí tři nejlepší z každé skupiny.

Po fantastických výkonech na kvalifikačním turnaji v Kanadě se do olympijského turnaje poprvé od roku 1980 kvalifikovala i mužská basketbalová reprezentace, která se ve skupině utká s USA, Francií a Íránem.

Historicky nejúspěšnějším týmem jsou Američané, kteří od roku 1936 posbírali osmnáct cenných kovů, z toho patnáct zlatých medailí. Američanky vládnou i mezi ženami, kde od roku 1996 nenašli ve finále přemožitelky.

  • 3x3 basketbal na LOH 2021

KDY: 24. - 28. července
KDE:
 Aomi Urban Sports Park

Pouliční verze basketbalu patří mezi nejrožšířenější pouliční sporty na celém světě a v Tokiu si odbyde svou olympijskou premiéru. Velký ohlas 3x3 basketbal sklidil už při své premiéře na Světový hrách mládeže v roce 2010 a následně i při Evropských hrách 2015 v Baku.

Čeští reprezentaci se do Tokia bohužel nekvalifikovali.

KDY: 29. července - 1. srpna
KDE: 
Ariake Urban Sports Park
DISCIPLÍNY: Bikros ženy / muži, Freestyle ženy / muži

Bikros se na olympiádě představí počtvrté, prémiéru si odbyl na LOH 2008 v Pekingu, kde připsala dosud nejlepší český výsledek Jana Horáková (9. místo). Do Tokia se žádný z českých bikerů nekvalifikoval. Zato se na LOH 2021 představí nová disciplína - Freestyle BMX. Počtem účastníků jde možná o nejmenší sport v rámci LOH, v Tokiu se představí devět nejlepších mužů / žen ve dvou 60 vteřinových jízdách.

KDY: 24. července - 8. srpna
KDE: Kokugikan Arena
DISCIPLÍNY / VÁHOVÉ KATEGORIE: muší váha (do 51 / 52 kg), bantamová váha (do 57 kg), lehká váha (do 60 / 63 kg), velterová váha (do 69 kg), střední váha (do 75 kg), polotěžká váha (do 81 kg), těžká váha (do 91 kg), super těžká váha (91 kg +).

Box se v programu olympijských her objevil už při jejich premiéře v roce 1896, kvůli bezpečnosti byl však vyřazen a stálicí mezi olympijskými sporty se pak stal od roku 1920. Ženský turnaj se na olympiádě objevil poprvé v roce 2012 v Londýně.

Česká výprava má v dlouhé boxerské historii několik medailových úspěchů, posledním českým olympijským medailistou v boxu je Rudolf Kraj, který v Sydney 2000 skončil druhý. V Tokiu se žádný z českých boxerů nepředstaví.

KDY: 2. - 8. srpna
KDE: Velodrom Izu
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: Sprint (Tomáš Bábek), týmový sprint, týmový stíhací závod, Keirin (Tomáš Bábek), Omnium, Madison.

Síla, rychlost, taktika. To je dráhová cyklistika. Při posledních Letních olympijských hrách v Tokiu 1964 Jiří Daler zvítězil ve stíhacím závodě a odvezl si z Japonska zlatou medaili. Napodobí jej letos Tomáš Bábek, mistr Evropy v keirinu a jediný český dráhař v Tokiu?

Na MS v dráhové cyklistice 2019 vládlo Nizozemsko, které si odvezlo jedenáct medailí, následované Austrálií s deseti cennými kovy. Při poslední olympiádě pak dráhařské disciplíny ovládli britští cyklisté v čele s Bradley Wigginsem, který na dráze i silnici posbíral celkem osm zlatých medailí.

KDY: 21. července - 7. srpna
KDE: Yokohama National Stadium, Olympijský stadion, Saitama Stadium, Miyagi Stadium, Tokyo Stadium, Sapporo Dome, Ibaraki Kashima Stadium

Mužský fotbalový turnaj na LOH je od roku 1992 záležitostí hráčů do 23 let s třemi povolenými výjimkami, na turnaji se představí 16 týmů rozdělených do čtyř skupin, titul obhajuje Brazílie. Ženy se účastní od Atlanty 1996 bez věkového omezení, na turnaj se vždy kvalifikuje 12 týmů a historicky nejúspěšnějším týmem jsou Američanky, které během šesti olympiád posbírali pět medailí, z toho čtyři zlaté.

Český fotbal přivezl z olympiády dvě medaile - stříbro právě z Tokia 1964, následně tým kolem Ladislava Vízka nebo Jana Bergera ovládl turnaj v Moskvě 1980.

Fotbalové hvězdy na LOH 2021 v Tokiu >>

KDY: 29. července - 7. srpna
KDE: Country Club Kasumigaseki
ČESKÁ ÚČAST: Ondřej Lieser (muži), Klára Spilková (ženy)

Přestože se golf v moderní éře na LOH představil poprvé až v Riu 2016 (Spilková při premiéře golfu skončila 48.), v historii už byl součástí olympiády v Paříži 1900 a St. Louis 1904.

V Tokiu se představí 60 nejlepších mužů i žen, na které čeká čtyřkolový turnaj po osmnácti jamkách během čtyř dní. Díky Ondřeji Lieserovi a Kláře Spilkové bude mít česká výprava účastníka v obou olympijských turnajích.

Chybět naopak bude obhájce zlaté medaile z Ria Brit Justin Rose, který nesplnil kvalifikační kritéria pro účast na Letních olympijských hrách v Tokiu. Podobně dopadli i zbylí dva medailisté z mužského turnaje Švéd Stenson a Američan Kuchar. Naopak mezi ženami nebude chybět obhájkyně zlata Inbee Parková z Jižní Koreje.

KDY: 26. a 27. července
KDE: MTB okruh v Izu
ČESKÁ ÚČAST: Ondřej Cink (muži), Jitka Čábelická (ženy)

Další z relativně mladých sportů v programu letních olympijských her. Závody v horských kolech se na olympiádě jezdí od Atlanty 1996 a v Tokiu čekají na závodníky krásné výhledy na Fudži, nejvyšší horu Japonska.

České barvy bude hájit Jitka Čábelická s Ondřejem Cinkem, který bude chtít navázat na úspěchy svého krajana Jaroslava Kulhavého, který z olympiády v Londýně 2012 přivezl zlatou medaili. O čtyři roky později v Riu nestačil na Švýcara Schurtera a skončil druhý.

V cestě Cinkovi však bude stát cyklistický všeuměl Mathieu van der Poel, který si letos nejprve dojel pro titul mistra světa v cyklokrosu, aby následně při nedávném Tour de France ovládl jednu z etap a nesl několik dní žlutý trikot pro nejlepšího jezdce celkového pořadí.

KDY: 24. července - 8. srpna
KDE: Národní stadion Yoyogi

Házenkařský olympijský turnaj hraje dvanáct týmů mezi muži i ženami. Týmy jsou rozdělené do tří skupin, z kterých se kvalifikuje osm nejlepších do vyřazovací části turnaje.

Titul z olympiády v Riu obhajují Dánové a Rusky. Házenkařské turnaje na LOH se konají už od roku 1988 bez české účasti.

KDY: 25. července - 4. srpna
KDE: Jachtařský přístav Enošima
DISCIPLÍNY / KATEGORIE: RS:X (Lavický), Laser, Laser Radial, Finn, 470, 49er, 49er FX, Nacra 17

Jachting má v olympijské historii dlouhou tradici. Kromě 1904 se na LOH koná pravidelně od roku 1900 a postupně se rozšiřuje počet kategorií, které jsou součástí olympijské regaty.

Jde rovněž o dalších z českých medailových sportů na jedné z předchozích olympiád - Lenka Šmídová si odvezla stříbro v kategorii Evropa z LOH v Aténách 2004. V Tokiu se představí pouze windsurfař Karel Lavický, který jede na olympiádu už potřetí. Při premiéře v Londýně skončil 36., v Riu své umístění vylepšil na 31. místo.

KDY: 23. července - 7. srpna
KDE: Park jezdectví, Sea Forest Cross-Country Course
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: Drezura, parkur (Kellnerová, Opatrný, Papoušek, Zvára), všestrannost (Příhoda, Trunda)

Jezdectví se oficiálně na letních olympijských hrách představilo poprvé v roce 1912. Závodníci na olympiádě soutěží v individuálních i týmových soutěžích. Drezura patří mezi umělecké disciplíny, ve které dochází k dokonalému splynutí jezdce a koně, často bývá přirovnávána k baletu či krasobruslení. Při parkuru jezdci musí ve stanoveném čase projet zhruba 12 až 15 překážek, přičemž za nesplnění limitu či nepřekonanou překážku se jim k výslednému času přičítají trestné vteřiny. Všestrannost se pak skládá ze dvou zmíněných disciplín a krosu.

Do Tokia se v tomto sportu vydává nejpočetnější česká výprava v historii. Kromě Trundy a Příhody, kteří soutěží ve všestrannosti se totiž do Tokia kvalifikoval čtyřčlenný parkurový tým. Naposledy se čestí parkuroví jezdci představili na LOH 1936 v Berlíně, když nedokončili týmovou soutěž.

KDY: 24. července - 1. srpna
KDE: Japonský Budókan
DISCIPLÍNY: váhové kategorie podle pohlaví (Krammert do 90 kg, Krpálek nad 100 kg), soutěž smíšených družstev

Návrat domů. Judo vzniklo v 19. století právě v Japonsku, mezi olympijské sporty pak bylo zařazeno při LOH 1964 jak jinak také v Japonsku. A byl to právě Japonský Budókan, mekka japonských bojových sportů, kde se souboje na tatami konaly i v roce 1964. Nyní se k judu přidá i karate.

Pozornost na tokijská tatami bude upřena i od českých fanoušků. Lukáš Krpálek je totiž jediným českým obhájcem zlaté medaile. Oproti předchozí olympiádě „povýšil“ do královské kategorie nad 100 kg.

KDY: 5. - 7. srpna
KDE: Japonský Budókan
DISCIPLÍNY: kata, kumite

Po zápasech juda vystřídá v Japonském Budókanu olympioniky premiéra karate pod pěti kruhy. Na LOH 2021 se představí kata (souboj s imaginárním soupeřem) a kumite (zápas v karate). Zatímco v prvním případě bodují rozhodčí celé představení, v kumite je průběh podobný judu ostatním bojovým sportům. Bojovníci získávají body za provedené techniky a údery a vítězí ten, který první dosáhne osmi bodů.

KDY: 23. - 31. července
KDE:
 Park Jumenošia
DISCIPLÍNY: individuální soutěž muži / ženy (Horáčková), týmová soutěž muži / ženy, soutěž smíšených družstev

Jeden z nejstarších sportů vůbec, jehož počátky se datují až do období středověké Anglie. Olympijské premiéry se pak lukostřelba dočkala o téměř 10 tisíc let později při LOH 1900 v Paříži.

Průběh hry sestává ze setů (šest v individuálních soutěžích, pět v týmových), v každém setu se střílí tři šípy při individuálních soutěžích, šest šípů při týmových soutěžích.

Všechny čtyři zlaté medaile z Ria 2016 obhajují reprezentanti Jižní Koreje. České barvy bude v soutěži žen hájit Marie Horáčková, třiadvacetiletá lukostřelkyně tak navazuje na svoji matku, která se zúčastnila her v Pekingu 2008.

KDY: 6. - 8. srpna
KDE: Ariake Gymnastic Centre
DISCIPLÍNY: individuální soutěž, týmová soutěž

Moderní gymnastky se představily na olympijských hrách poprvé v roce 1984. V individuální soutěži čekají na každou z gymnastek čtyři vystoupení v délce 75 až 90 vteřin. V týmové soutěži vystupují skupiny pěti gymnastek vždy dvakrát a každé vystoupí trvá 2:15 - 2:30 minuty.

Dominanci v tomto sportu pravidelně dokazují ruské sportovkyně, které nenašli přemožitelky od olympijských her v Sydney 2000.

KDY: 5. - 7. srpna
KDE: Tokyo Stadium, Musashino Forest Sport Plaza
ČESKÁ ÚČAST: Jan Kuf, Martin Vlach

Moderní pětiboj se představil na LOH poprvé v roce 1912, zároveň ale šlo o jeden z vrcholů starověkých antických her. Tehdy se však všestrannost prověřovala během, skokem, hodem oštěpem a zápasem. V průběhu let se pak měnila jeho samotná podoba i v olympijském programu a od LOH v Atlantě 1996 se soutěž koná během jediného dne. V posledních letech pak ještě byla upravena podoba poslední disciplíny, kdy samotný běh nahradil běh v kombinaci se střelbou na laserové střelnici. Závěrečná disciplína tak může připomínat částečně biatlon. Kromě běhu se střelbou se moderní pětiboj skládá z plavání, šerm a parkuru.

České barvy budou hájit vícebojaři Jan Kuf a Martin Vlach, kteří budou chtít navázet na medailové úspěchy Libora Capaliniho z Atén a především zlatý triumf Davida Svobody z Londýna 2012. 

KDY: 24. července - 1. srpna
KDE: Tokyo Aquatics Centre
DISCIPLÍNY a ČESKÁ ÚČAST: 50m volný způsob (Seemanová), 100m volný způsob (Seemanová) / prsa / znak (Čejka, Kubová) / motýlek (Šefl), 200m volný způsob (Seemanová) / prsa (Horská) / znak (Čejka, Kubová) / motýlek / polohový závod (Horská), 400m volný způsob / polohový závod, 800m volný způsob (Micka), 1 500m volný způsob (Micka), štafeta 4x100m volný způsob (Horská, Seemanová, Apostalon, Janíčková)), štafeta 4x200m volný styl, štafeta 4x100m polohový závod, smíšená štafeta 4x100 polohový závod, dálkové plavání na 10 km (Kozubek)

Plavání má po atletických soutěžích v program LOH nejvíce soutěží. V Tokiu se navíc premiérově představí muži na 800m volný způsob, ženy na 1 500m volný způsob a smíšená štafeta na 4x100m. 

Při pohledu do historických tabulek olympijských her patří nejlepší medailisté často právě mezi plavce. Určitě si pamatuje jména jako Ian Thorpe nebo Michael Phelps. O zápis do historie se v Tokiu pokusí pětinásobná olympijská vítězka Katie Ledecká z USA. Všestrannost prokazují i čeští plavci, 21letá mistryně Evropy Barbora Seemanová by se v Tokiu měla představit ve čtyřech závodech. Kromě tří různých distancí volným způsobem poplave i ženskou štafetu.

KDY: 24. července - 7. srpna
KDE: Park Šiokaze
ČESKÁ ÚČAST: Ondřej Perušič, David Schweiner, Barbora Hermannová, Markéta Nausch Sluková.

Pokud nějaký sport chcete v průběhu LOH sledovat každý den, plážový volejbal je hlavním kandidátem! Kromě zahajovacího a zakončovacího dne jej v programu najdete ve všech dnech LOH 2021. 

Na turnaji se představí 24 týmů žen i mužů, které jsou rozděleny do šesti skupiny po čtyřech. Ze skupin postupují vždy dva nejlepší, týmy na 3. místech čeká souboj o zbývající čtyři místa ve vyřazovací částí v rámci lucky-looser.

České barvy budou hájit dvě dvojice - mezi muži Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem mezi ženami Barbora Hermannová s Markétou Nausch Slukovou.

KDY: 24. července - 6. srpna
KDE: Hokejový stadion Oi

Pozemní hokej je olympijským sportem už od roku 1908, byl však na nějakou dobu z her vyřazen. Jeho původ je ve staroanglických hrách. V České republice je trochu na stranou zájmu, protože všeobecně je více oblíbený lední hokej.

Pozemní hokej se hraje na čtyři 15minutové čtvrtiny. Na turnaji se představí dvanáct mužských i ženských týmů, které jsou rozděleny do dvou základních skupin po šesti. Do vyřazovací části postupují z každé skupiny čtyři týmy.

Mezi muži titul obhajuje Argentina, turnaj žen v Riu ovládla Velká Británie.

KDY: 26. července - 31. srpna
KDE: Tokyo Stadium

Sedmičkové ragby bylo zařazeno do programu LOH od roku 2016. V dlouhé historii olympijských her se představilo ještě v letech 1900, 1908, 1920 a 1924, tehdy však šlo o klasické ragby s patnácti hráči na každé straně.

Na turnaji se představí dvanáct mužských a ženských týmů, které jsou rozděleny do tří skupiny po čtyřech týmech. Na týmy v poměrně rychlém sledu čekají zápasy hrající se na 2 x 7 minut.

Šokující triumf si při premiéře sedmičkového ragby v Riu připsali reprezentanti Fidži, mezi ženami slavili Australanky.

KDY: 2. - 7. srpna
KDE: Sea Forest Waterway
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: K1 200m muži / ženy, K1 500m ženy, K1 1 000m muži (Dostál), K2 500m ženy, K2 1 000m muži (Dostál, Šlouf), K4 500 m muži / ženy, C1 200m ženy, C1 1 000m muži (Martin Fuksa), C2 1 000 muži (Petr a Martin Fuksovi), C1 500m ženy 

Rychlostní kanoistika patří mezi tradiční olympijské sporty. Zatímco v minulosti šlo o ryze evropské úspěchy v tomto sportu, v posledních letech se na nejlepší dotazují i Číňané, Novozélanďané nebo Brazilci.

8 zlatých, 4 stříbrné a 3 bronzové medaile posbírali v dosavadní historie olympijských her čeští a českoslovenštví rychlostní kanoisté. Na dvě zlaté medaile Martina Doktora z Atlanty 1996 bude chtít v Tokiu navázat Josef Dostál, který obhajuje stříbro z Ria 2016. Bez šance není ani Martin Fuksa.

KDY: 24. - 28. července
KDE: Park Musašinonomori
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: silniční závod muži (Štybar, Schlegel, Kukrle) / ženy (Neumanová), časovka muži (Kukrle) / ženy

Silniční cyklistika patří jeden z mála sportů, který je součástí olympijského programu od prvních novodobých her v Aténách 1896. Popularitu tohoto sportu pak zvýšilo i rozhodnutí zpřístupnit závody profesionálům, kteří se na olympiádě objevili poprvé v Atlantě 1996.

Na cyklisty v rámci olympijského programu tradičně čeká silniční závod, který odstartuje v tokijském Parku Musašinonomori. Cíl je na závodním okruhu Fudži, který hostí i závody formule 1. Mužskou část peletonu čeká na trase celkové převýšení 4 865 výškových metrů, ženy 2 692 metrů. Na trase je podobně jako v případě horských kol řada krásných výhledů na nejvyšší horu Japonska.

Individuální časovka je pak vedena po okruhu o délce 22,1 km. Muži jej absolvují dvakrát, ženy jednou.

KDY: 25. a 26. července
KDE: Ariake Urban Sports Park
DISCIPLÍNY: Park muži / ženy, Street muži / ženy

Tento relativně mladý sport, který má své počátky ve čtyřicátých letech 20. století zažije v Tokiu svoji olympijskou premiéru. Součástí olympijského programu budou dvě disciplíny - street a park. Street připomíná klasickou ulici, závodníkům jsou tedy k dispozici lavičky, chodníky, schody, koleje a mnoho dalších komponentů. Park pak připomíná klasický skatepark.

Závodníci jsou hodnoceni za celkovou úroveň a originalitu jejich jízdy. Kromě rychlosti, průběhu celé jízdy a načasování jednotlivých triků hodnotí rozhodčí i náročnost jednotlivých prvků.

Ambice na účast v Tokiu mělo i několik českých závodníků. Nakonec se však na LOH žádný z nich bohužel nekvalifikoval. 

KDY: 25. července - 7. srpna
KDE: Tokyo Aquatics Centre
DISCIPLÍNY: 3m prkno muži / ženy, 10m věž muži / ženy, 3m prkno synhronizovaně muži / ženy, 10m věž synchronizovaně muži / ženy

Každý asi známe, jak vypadá vodní hladina, když skočíme tzv. „kufr“. Při skocích na LOH se samotná hladina vody téměř nehne a zůstávají na ní jen bublinky. K tomu jsou standardem i čtverná salta s třemi vruty na 3m prkně. To jsou olympijské skoky do vody. Rozhodčí hodnotí úroveň provedení skoku bodování od 0 do 10.

Česká výprava v minulosti díky Mileně Neveklovské na 10m věži přivezla zlato z LOH 1968 v Mexiku a stříbro o čtyři roky později z Mnichova. V Barceloně 1992 skončila na nepopulárním 4. místě Heidemarie Bártová. V Tokiu se žádný z českých reprezentantů nepředstaví.

KDY: 21. července - 27. července
KDE: Fukushima Azuma Stadium

V rámci olympijských her je softball prezentován pouze jako ženský sport, a to od roku 1996, kdy si v Atlantě odbyl svoji premiéru. Následně je historie podobná jako u baseballu. Pro Tokio má tento sport výjimku kvůli popularitě sportu v Japonsku. A právě Japonky budou obhajovat vítězství z posledního olympijského turnaje v roce 2008. Budoucnost softballu v olympijském programu je však velmi nejistá.

Turnaj bude bohužel bez české účasti, přičemž české softballistky patří mez evropskou špičku. Od roku 1988 chyběla na evropském šampionátu mezi nejlepší čtyřkou pouze jednou, kvalifikační kritéria jsou však nastavena velmi přísně.

Na olympijském turnaji se totiž objeví pouze šest týmů, z Evropy se kvalifikovala pouze Itálie.

KDY: 21. července - 3. srpna
KDE: Fukushim Azuma Stadium
DISCIPLÍNY a ČESKÁ ÚČAST: bradla, hrazda, kladina, kruhy, kůň na šíř, prostná, přeskok, víceboj (Jessen, Holasová), týmová soutěž

Disciplíny sportovní gymnastiky měly na olympijských hrách zastoupení už v roce 1896. Ze začátku to však byl sport pouze mužů. Od roku 1928 se mezi závodníky začaly vyskytovat i ženy.

Naší nejlepší a světově nejvíce uznávanou reprezentantkou sportovní gymnastiky byla Věra Čáslavská. Na olympiádách vybojovala 7 zlatých a 4 stříbrné medaile. V roce 1968 byla oceněna jako nejlepší sportovkyně světa. Celkem si čeští zástupci tohoto sportu odnesli z olympijských her 12 zlatých, 13 stříbrných a 10 bronzových medailí.

V Tokiu se představí dva čeští reprezentanti ve víceboji. Účast předem měla zajištěnou desátá z Evropských her 2019 Aneta Holasová, vylepšovat 47. místo z Ria bude pak David Jessen.

KDY: 3. - 6. srpna
KDE: Aomi Urban Sports Park
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: Kombinace - lezení na obtížnost, lezení na rychlost, bouldering (Adam Ondra)

Sportovní lezení se na olympijskách hrách v Tokiu objeví poprvé. Pro LOH v Tokiu je nachystána jedna sada medailí. Všichni závodníci musí absolvovat všechny tři disciplíny a pořadí se stanovuje dle výsledků v jednotlivých disciplínách. Ten, kdo bude mít co nejnižší součin pořadí v disciplínách, bude nejlepší. Olympionici se v tomto sportu utkají ve sportovním areálu Aomi.

Českou republiku bude reprezentovat čtyřnásobný mistr světa Adam Ondra.

KDY: 23. července - 2. srpna
KDE: Střelnice Asaka
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: libovolná malorážka 3x50m (Přívratský, Nymburský, Šarounová), 10m vzduchová puška (Hrčkulák), 25m rychlopalná pistole, 25m pistole, 10m vzduchová pistole, trap (Kostelecký, Lipták), skeet (Tomeček, Šumová), 10m vzduchová puška smíšená družstva (Hrčkulák, Šarounová), 10m vzduchová pistole smíšená družstva, trap smíšená družstva.

Střelba patřila mezi olympijské sporty již při prvních novodobých hrách v Aténách 1896. Disciplíny jsou rozděleny podle typu zbraně - puška, pistole nebo brokovnice. Při střelbě z pušky a pistole se střílí na terč, z brokovnice se pak na venkovní střelnici střílí na pohyblivé terče.

Čeští sportovní střelci a střelkyně si v dlouhé olympijské historii přivezli z Her už osmnáct medailí, z Ria i Londýna však odjeli bez medailového umístění. Nejblíže olympijský vítěz z Pekingu 2008 David Kostelecký, který v trapu skončil čtvrtý. Prolomí Češi v Tokiu dlouhé čekání na medaili z olympiády?

KDY: 24. července - 6. srpna
KDE: Metropolitní gymnasium
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: dvouhra ženy (Matelová) / muži (Jančařík, Širuček), čtyřhra ženy / muži, smíšená čtyřhra

Stolní tenis je od roku 1988 olympijským sportem a několikanásobně jsou nejúspěšnější hráči z asijských zemí, zejména z Číny, která má na kontě 28 z 32 možných zlatých medailí. V roce 1932 ale panovala zlatá éra československého družstva, které přivezlo zlatou medaili z mistrovství světa. Na konci 20. století pak Marie Hrachová (Soul 1988) a Petr Korbel (Atlanta 1996) sahali po medaili ve dvouhře. Bohužel ale oba skončili čtvrtí.

KDY: 25. července - 1. srpna
KDE: Surfingová pláž Tsurigasaki

Přestože surfing dříve patřil především mezi reakreační sporty, od druhé poloviny 20. století se postupně vydává komerční cestou, která jej vynesla až na Olympijské hry v Tokiu, na kterých zažije svoji premiéru.

Tento sport je rozdělen podle použitého prkna při surfování. Longboard měří kolem 2,7 metru, zatímco shortboard, který se bude využívat během LOH 2021, měří pouze 1,8 metru.

Na japonských oceánských vlnách se představí 20 mužů i žen v šestikolovém formátu soutěže. V 1. kole se nevyřazuje a nejlepší dva z každé čtyřčlenné skupiny postupují rovnou do 3. kola, zatímco zbylé dva poražené čeká 2. kolo. V něm desítka surfařů vytvoří dvě pětičlenné skupiny a z každé postupují tři nejlepší. Od 3. kola až do finále je pak vytvořen klasický vyřazovací systém jeden proti jednomu.

Každá jízda je bodována rozdčími od 1 do 10.

KDY: 2. - 7. srpna
KDE: Tokyo Aquatics Centre
DISCIPLÍNY: dueta, týmy

V bazénu minimálně 3 metry hlubokém, 20 metrů širokém a 25 metrů dlouhém předvádí každý tým dvě sestavy – technickou a volnou. Plave se na hudbu, týmy jsou hodnoceny podle čtyř kritérií – synchronizace, obtížnost, technika a choreografie. Plavkyně vystupují v pestře zdobených vyšívaných plavkách, účesy mají na hlavě upravené potravinářskou želatinou, aby jim držely. Na olympijských hrách soutěží dua a týmy složené z osmi plavkyň. Na posledních Hrách v Rio de Janeiru získaly zlaté medaile v duech i týmech Rusky.

Češky se na olympiádu do Tokia nekvalifikovaly.

KDY: 24. července - 1. srpna
KDE: Makuhari Messe Hall
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: kord (Jurka), fleret (Choupenitch), šavle

Sportovní šerm je tradičním olympijským sportem již od roku 1896. Cílem zápolení je zásah soupeře, který hlídá a registruje v současnosti již elektrický přístroj.

Používají se tři typy šermířských zbraní. Fleret je lehká bodná zbraň, která má svůj název odvozený podle tvaru záštitných oblouků (fleret – květina). Dalším typem je kord. Ten je pobočnou bodnou zbraní, u které je plochou s platným zásahem celé tělo šermíře. Posledním typem je šavle, která je sečnou zbraní, pro kterou je typické zakřivení a většinou jednostranným ostřím. Hlavním českým jménem je fleretista Alexander Choupenitch.

KDY: 24. - 27. července
KDE: Makuhari Messe Hall
DISCIPLÍNY: váhové kategorie podle pohlaví

Další z bojových sportů v programu letních olympijských her. Taekwondo se poprvé objevilo na LOH v Soulu jako ukázkový sport, který má svou původ právě v Koreji. Mezi oficiální olympijské sporty se taekwondo zařadilo až v Sydney 2000, od té doby získává na popularitě a dnes patří mezi jeden z nejpopulárnějších sportů po celém světě.

Hlavní úkolem při taekwondu je kop či úder soupeře, zápasy se hrají na tři kola o délce dvou minut. V posledních letech se začal využívat PSS systém, který detekuje údery v povolených partiích a automaticky bojovníkům po úderu příčítá body. 

Při LOH v Tokiu bude rovněž poprvé na olympiádě využita 4D kamera, která bude snímat průběh zápasu. 

KDY: 24. července - 1. srpna
KDE: Ariake Tennis Park
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: dvouhra muži (Machač) / ženy (Kvitová, Plíšková, Vondroušová, Krejčíková), čtyřhra muži / ženy (Plíšková, Vondroušová, Krejčíková, Siniaková), smíšená čtyřhra

Tenis sice patřil mezi sporty na prvních novodobých olympijských hrách v Aténách, poté však byl z programu v roce 1924 vyřazen a vrátil si až v Soulu 1988, kde dosud jediné české / československé zlato získal Miroslav Mečíř. Na něj určitě budou chtít navázat především české tenistky, kterým se letos výjimečně daří a zároveň řada jejich soupeřek účast v Tokiu odřekla.

Zápasy na dvorcích Ariake Tennis Parku se budou hrát na tvrdém povrchu.

KDY: 26. - 31. července
KDE: Odaiba Marine Park
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: jednotlivci muži / ženy (Frintová, Kuříková), smíšená štafeta

Součástí olympijského programu se triatlon stal v Sydney 2000 a hned přinesl úspěch pro Českou republiku. Jan Řehula vybojoval bronzovou medaili. 

V dosud krátké olympijské historii čítající pět olympiád získali medaile triatlonisté z 13 zemí, mezi muži ční výkony britské bratrské dvojice. Alistair Brownlee zvítězil v Londýně 2012 a v Riu 2016 a při obou příležitostech ho na stupně vítězů doprovodil mladší bratr Jonathan, bronzový v Londýně a stříbrný v Riu. Alistair se stal prvním triatlonistou, který dokázal obhájit olympijské zlato, a Brownleeovi prvními bratry od roku 1960, kteří skončili na prvních dvou místech v jakékoli olympijské soutěži.

KDY: 23. - 30. července
KDE: Sea Forest Waterway
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: skif (Fleissner), dvojskif (Fleissnerová, Antošová, Cincibuch, Podrazil), dvojskif lehkých vah (Vraštil, Šimánek), párová čtyřka, dvojka bez kormidelníka, čtyřka bez kormidelníka, osmiveslice

Na dva kilometry dlouhém kanálu se veslaři v rámci LOH prohánějí od roku 1900 a nebýt nepříznivého počasí v roce 1896, patřilo by veslování mezi sporty, které v programu letních olympijských her nechyběly ani jednou. Popularitu sport získal i díky slavnému univerzitnímu klání Oxford vs. Cambrudge, které se koná v Londýně od roku 1829.

V Tokiu se veslaři představí v sedmi disciplínách a připraveny budou i čtyři české posádky, bohužel už bez trojnásobného olympijského medailisty Ondřeje Synka, kterého ve skifu nahradí juniorský mistr světa na párové čtyřce Jan Fleissner.

KDY: 24. července - 8. srpna
KDE: Centrum vodního póla Tatsumi

Dvanáct mužských a deset ženských týmů se představí na olympijském turnaji v Tokiu. Mužský turnaj ve vodním pólu patří mezi nejstarší týmové sporty v program Her vůbec, poprvé se hrál v Paříži 1900.

Vodní pólo se hraje na 4 x 8 minut, hráči mají při každém útoku 30 vteřin na ohrožení branky soupeře, pokud se jim nepovede vystřelit, míč získává soupeř. 

Mezi nejčastější medailisty a favority olympijského turnaje patří především Maďaři a země bývalé Jugoslávie. Mezi ženami budou o zlatý hattrick usilovat Američanky.

KDY: 25. - 30. července
KDE: Kasai Canoe Slalom Centre
DISCIPLÍNY: K1 muži (Prskavec) / ženy (Minařík Kudějová), C1 muži (Rohan) / ženy (Fišerová)

Vodní slalom má své místo mezi olympijskými sporty od roku 1972, dalších dvacet let však trvalo, než se sport natrvalo usadil v olympijském programu a zařadil se tak mezi nejúspěšnější české olympijské sporty. 

Za celou olympijskou historii si naši reprezentanti odvezli ve vodním slalomu 3 zlaté medaile, 5 stříbrných a 3 bronzové medaile. Mezi nejúspěšnější vůbec patří dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová. Bronz z Ria bude v Tokiu obhajovat kajakář Jiří Prskavec.

KDY: 24. července - 8. srpna
KDE: Ariake Arena

Po 57 letech zpět na místo činu! Klasický volejbal se mezi olympijské sporty dostal v roce 1964 na LOH právě v Tokiu. Československo zde ihned vybojovalo stříbrné medaile. O čtyři roky později se podařilo získat bronz, což byl od té doby poslední větší úspěch. Čeští volejbalisté se totiž od roku 1980 na letní olympijské hry nekvalifikovaly.

Turnaje v Tokiu se zúčastní dvanáct mužských i ženských týmů, které jsou rozděleny do dvou skupin po šesti týmech. Z každé skupiny postupují čtyři nejlepší do vyřazovací části. Titul z Ria obhajují Brazilci a Číňanky.

KDY: 24. července - 4. srpna
KDE: Mezinárodní fórum
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: váhové kategorie podle pohlaví (Orságh nad 109 kg)

Vzprání se objevilo už na prvních hrách v Aténách 1896, tehdy ještě vzpěračí soupeřeli v jedné společné kategorii bez ohledu na váhu. Poprvé byli vzpěrači rozděleni do váhových kategorií v roce 1920 v Antverpách, ženy se poprvé na LOH objevili v Sydney 2000.

Na účastníky čeká tzv. olympijský dvojboj, kdy se účastní dvou disciplín - trh a nadhoz. Vítězí vzpěrač s nejvyšším součtem zvednutých kilogramů.

Mezi nejúspěšnější vzpěračské výpravy patří tradičně Čína, která získala 14 z 35 zlatých medailí od Her v Sydney 2000. Bohatou historii má vzpírání i v Československu, zlaté medaile přivezli Jaroslav Skobla (1932), Hans Zdražila (1964) a Oto Zaremba (1980). V Tokiu bude české barvy hájit mistr Evropy z roku 2011 Jiří Orságh.

KDY: 1. - 7. srpna
KDE: Makuhari Messe Hall
DISCIPLÍNY A ČESKÁ ÚČAST: řecko-římský styl a volný styl podle váhových kategorií a pohlaví (Artur Omarov do 97 kg).

Pevné místo v olympijském programu má od jeho počátku zápas v řecko-římském stylu, v roce 1904 se přidal volný styl. Olympijský turnaj probíhá stejně jako u ostatních bojových sportů vyřazovacím způsobem. Poražení jdou do oprav a bojují o bronzovou medaili jako šťastní poražení. Zápas trvá 2 x 3 minuty, pokud zápasník soupeře nepoloží tzv. „na lopatky“. V opačném případě rozhodují body za použité chvaty.

Mezi nejúspěšnější národy mezi zápasníky patří Rusové, ženám vládnou Japonky. Mezi medailisty se v minulosti zapsalo i několik československých zápasníků, jedinou zlatou medaili pro československé barvy získal Vítězslav Mácha v Mnichově 1972. Posledním medailistou je pak Marek Švec, který sice v Pekingu 2008 prohrál v boji o 3. místo s Kazachem Mamberovovem, soupeři byl však zpětně prokázán doping a tak se Švec vytouženého bronz s devítiletým odstupem nakonec dočkal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud