Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Velké gesto Schumachera! Soupeř mu zničil závod, takhle reagoval

Autor: Soňa Molatová

Velká cena Turecka měla letos poutavý příběh. Jedním z těch, na které se upínaly oči diváků, byl syn někdejší hvězdy, Mick Schumacher. Tomu se v kvalifikaci podařilo zajet perfektní výsledek. Samotný závod mu ale zničila kolize...

Táta Michael by byl pyšný. Micku Schumacherovi nejspíš trať v Turecku poměrně sedla. V kvalifikaci vybojoval krásné 15. místo, které slibovalo, že nedělní závod přinese možnost prvních bodů.

Na druhé straně stál ovšem Fernando Alonso  který musel v závodě bojovat o to, aby se po kontaktu s Gaslym dostal zpět na svou pozici. Namísto toho ale Španěl trefil nováčka Micka, kterého tak roztočil a zhatil mu šance na úspěch. Syn legendy dokončil závod na předposledním místě.

Alonso se ale zachoval jako chlap a za incident se po závodě přišel Schumacherovi omluvit do prostoru, kde závodníci dávají vyjádření novinářům. Zkušený jezdec Micka objal.

„Chtěl jsem předjet Micka, myslel jsem si, že jsem vedle něj, ale na manévr už bylo moc pozdě. Bohužel se pak roztočil. Dostal jsem za to trest a ten přijímám. Je mi Micka líto,“ popsal Alonso, který myslí, že trest, který dostal Gasly za společný kontakt byl pro Francouze příliš krutý.

Překvapivé ovšem bylo, jak klidně Mick celou situaci přijal. Jeho vyjádření pro deník Bild působilo dost lidsky. „Myslím, že něco takového se prostě stává. Všichni jedeme na hranici svých možností. Takový prostor vás svádí do něj vjet. Zpětná zrcátka jsou úplně špinavá a vy musíte hádat, kde jsou ostatní. Něco takového se někdy přihodí,“ krčil rameny mladý Schumacher, který přesto nemá dojem, že byl závod v Turecku pouze negativní „Nejsem frustrovaný. Byl to velmi pozitivní víkend a nasbíral jsem mnoho zkušeností, na kterých můžeme stavět.“

Mick Schumacher vzal situaci sportovně.
Mick Schumacher vzal situaci sportovně.

Pro vítězství si nakonec dojel finský jezdec Valtteri Bottas. Druhé místo obsadil Max Verstappen, který se tak vrátil do čela tabulky. Kdo ale s výsledkem spokojen nebyl, je úřadující mistr světa Lewis Hamilton.  Ten kvůli strategii ztratil několik pozic a poté, co svou frustraci dal najevo v radiové komunikaci, se v závěru rozhodl s týmem raději nemluvit. Později dodal, že se měl raději spolehnout sám na sebe.