Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zastal se Kúdely, dostal flastr. Platit jsem ho nechtěl, strhli to z platu, řekl Zlámal

Autor: sm

Kauza údajného rasismu Ondřeje Kúdely vůči záložníkovi Rangers Glenu Kamarovi budí vášně, především ve Skotsku. Na vlastní kůži, ale i výplatě, to pocítil gólman Zdeněk Zlámal působící v Heart of Midlothian.

Zlámal ve v květnu během rozhovoru pro MF Dnes ohledně záležitosti vyjádřil tak, že by se podle něj měl ctít presumpce neviny. To se ale klubu nelíbilo a uložil svému hráči pokutu dva tisíce liber (v přepočtu tedy zhruba 58 tisíc korun). 

„Kdyby bylo na mně, já bych ji hrozně rád nezaplatil, ale jelikož jsem měl ještě platný kontrakt, strhli mi to z platu,“ uvedl fotbalový gólman v podcastovém pořadu Z voleje. To ale nebyl jediný způsob, jak měl být Zlámal za svá slova vytrestán. Požadovala se také omluva. Na tu ale nedošlo.

„Já jsem se neomluvil, neměl jsem za co. Stojím si za tím. Neřekl jsem nic špatně. Mám spoustu kamarádů tmavé pleti, vyhledávám je, protože s nimi je obrovská sranda. Jestli mě někdo nazývá rasistou, to mě uráží. O tom se ani nechci bavit,“ osvětlil webu iDnes fotbalista, který se po sezóně rozhodl ukončit kariéru.

„Nemyslím si, že jsem se zastal Ondry, já jsem prostě řekl: Není důkaz. Tvrzení proti tvrzení. Řekl jsem, že by se měla ctít presumpce neviny. Bez důkazů nemůžete někoho odsoudit. To se děje někde na Blízkém východě, ale v západním světě absolutně ne,“ popsal Zlámal.

Zdeněk Zlámal řekl, že je v kauze "slovo proti slovu", na což dostal pokutu.
Zdeněk Zlámal řekl, že je v kauze "slovo proti slovu", na což dostal pokutu.

Štve jej, že jsou Češi ve Skotsku vnímáni jako rasisté. „Snažil jsem se to brát s rezervou, ale začíná mi to vadit už hodně. Už tehdy to přeháněli, ale teď nařkli děti. Mám děti a vůbec neví, co to je. Syn se baví s Afričany, s Asiaty... Ve třídě byla plná komunita národností. Můj názor je, že rasismus vymizí. Mladá generace o něm už vůbec neví,“ míní bývalý gólman. Podle něj je navíc boj s rasismem otázkou spíše historické křivdy, která v Česku není aktuální. 

Souboj mezi Rangers a Slavií byl obecně dost vypjatý. Předtím, než Kamara kvůli údajným rasistickým urážkám napadl Ondřeje Kúdelu, došlo na hřišti k brutálnímu faulu Kemara Roofa na gólmana Ondřeje Koláře.