26. března 2021 • 18:20

Konec legendy Celtiku. Po 14 letech jde k rivalovi, překvapil gestem s Kamarou

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Víc než dekádu šlo o nezpochybnitelné pouto. Ať hrál Celtic Glasgow kdekoli a proti komukoli, ve středu zálohy téměř nikdy nechyběla holá hlava Scotta Browna. Ikona klubu i skotské reprezentace však od příští sezony místo zelenobílé kombinace bude oblékat úplně jiný dres. Ještě ale má šanci na poslední trofej.



V Celtic Parku končí éra Scotta Browna. Nikdo za posledních 25 let nenastoupil v zelenobílém dresu tak často jako holohlavý a rtuťovitý střední záložník. S šesti stovkami zápisů je co se startů týče na sedmém místě v dlouhé historii klubu. Jenže teď se blíží pár posledních. A jen v jednom skutečně o něco půjde.

„Bylo to těžké rozhodnutí opustit tenhle skvělý klub, který byl součástí mého života po tak dlouhou dobu. Celtic mě nikdy neopustí, vždycky ho budu mít v srdci. Ale teď je tu nová příležitost a nová kapitola,“ rozloučil se pověstný tvrďák s fanoušky na webových stránkách.

Věk nejde zastavit. Brownovi je 35 let a i když stále ještě patří do zelenobílé základní sestavy, čím dál častěji dostávali příležitost i mladší. Třeba Ismaila Soro z Pobřeží Slonoviny, který záloze Keltů dává výbušnost, jež už v Brownových nohách chyběla.

Místo zelenobílého dresu bude od následující sezony oblékat červený. V Aberdeenu podepsal smlouvu na pozici hrajícího trenéra a má asistovat svému dlouholetému kamarádovi a spoluhráči z reprezentace Stephenu Glassovi.

„Přivést hráče Scottova kalibru bude pro mě i pro celý Aberdeen obrovský převrat. Určitě bude důležitou součástí trenérského štábu, ale bude mít obrovský vliv i na hřišti. A strašně se těším, že mu pomůžu při přechodu ke koučování,“ prohlásil Glass.

Scott Brown proti Spartě
Scott Brown proti Spartě

Brown do Glasgow přišel v roce 2007 a už tehdy zlomil jeden rekord. Celtic ho z Hibernian koupil za 4,4 milionu liber, což je historicky nejvyšší částka za přestup mezi skotskými kluby. Odchází jako rekordman v počtu startů v aktuálním tisíciletí a sedmý v historii klubu celkově. Má také nejvíc zápasů za Celtic v Evropských pohárech a stěží uvěřitelných 22 trofejí. Deset z ligy a po šesti z poháru a ligového poháru.

Na závěr svého angažmá může přidat ještě jeden. Příští týden zelenobílí hrají finále pohárové soutěže proti Falkirku, následná skupina o titul už vítěze ligy nezmění, tam je dávno rozhodnuto pro Rangers.

Jedním z posledních Brownových zápasů za Celtic bylo víkendové Old Firm a zaujal při něm nečekaným gestem. On, tvrďák, jenž celou kariéru znepříjemňoval fotbal každému soupeři a tím spíš, když byl z Rangers, přímo na hřišti objal Glena Kamaru a podpořil tak kampaň proti rasismu, která se ve Skotsku rozmáhá po zápase se Slavií. „Hodně mě překvapil, protože rivalita Celtiku proti Rangers jde až do nenávisti. Rasismus je tu celospolečenské téma a přesahuje fotbal,“ vysvětloval v rozhovoru pro iSport Zdeněk Zlámal.

Éra Scotta Browna v Celtiku skončí symbolicky: v polovině května proti Hibernian, odkud před 14 lety přišel.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud