Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Skandál v Portugalsku: Omikron vyřadil ze hry fotbalový tým, měl 13 nakažených

Autor: sm

Nová mutace koronaviru začala úřadovat. Doplatili na ni hráči portugalského týmu Belenenses. V mančaftu se rozšířila natolik, že do zápasu s Benficou nastoupili v pouhých devíti hráčích. 

Pro Belenenses šlo o duel, který od samého počátku provázela smůla. Jihoafrický obránce Cafu Phete se nakazil novou mutací koronaviru a nebyl sám. Podle informací Heute.eu šlo hned o třináct lidí z týmu a jeho okolí.

Tři další hráči mužstva z lisabonského Belému se pak na hřišti zranili a tak se duel ani nedohrál. Za stavu 0:7 v 50. minutě přerušen. Fanoušci během utkání měli údajně skandovat pokřiky jako „Liga je ostuda“ a „Hra je ostuda“. Podle novin Records o přestávce šéf týmu zasaženého koronavirem plakal.

Národní zdravotní institut Ricarda Jorgeho v pondělí oznámil, že pouze jeden z hráčů byl nedávno v Jižní Africe, kde byla tato varianta poprvé objevena. To by naznačovalo první známý přenos nové varianty mimo Jižní Afriku. Zasažení jsou v současnosti izolovaní a nemají vážný průběh. Aby se zastavilo šíření nové varianty viru, zdravotní úřad v těchto případech nařídil přísnější požadavky na karanténu a další testy.