Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Legenda skoků na lyžích bojuje s démonem: Vše změnilo pár piv!

Autor: ptr

Je jednou z největších postav skokanského sportu posledních desetiletí. Fin Janne Ahonen (44) nyní svádí výrazně odlišný boj, než byl ten se soupeři na můstcích. V rozhovoru pro finskou televizi YLE se přiznal, že se snaží zbavit závislosti na alkoholu.

Pětinásobný šampion prestižního Turné čtyř můstků začal mít znovu problémy s alkoholem po osmi letech abstinence. „Jsem alkoholik, ale na cestě k nápravě. Rozhodl jsem se, že vyhledám odbornou pomoc. Myslel jsem si, že už jsem dospěl a poučil se z předchozích problémů, ale pochopil jsem, že se nic nezměnilo. Proto jsem musel potlačit svou hrdost a vyhledat pomoc,“ popsal svou situaci v rozhovoru pro finskou televizi. Závislost se mu vrátila vloni na jaře, kdy si na večírku s přáteli dal pár piv.

Jak sám přiznává, tak problémy s alkoholem měl již v minulosti. „Dělal jsem si často, co jsem chtěl a připadal si jako rocková hvězda. Vůbec jsem nemyslel na to, že moje kariéra jednou skončí a všechno hýření s ní,“ odhalil své divoké mládí. Ve své knize dokonce popsal šílený incident ze slovinské Planice. Tam předvedl let dlouhý 240 metrů, ale nedokázal ustát dopad a následoval tvrdý pád. Po ošetření odmítl převoz do nemocnice, protože se bál, že by v krvi odhalili zbytky alkoholu z prohýřené noci. Nyní se tedy utká se svým démonem znovu a doufá, že tentokrát ho dokáže porazit již nadobro.

Ahonen má za sebou veleúspěšnou kariéru, během které slavil pětkrát titul mistra světa a získal dvě stříbrné olympijské medaile. Aktuálně míří na své již osmé olympijské hry. Do Pekingu ovšem poprvé nejede jako sportovec, ale tentokrát zastane roli televizního experta.

Finský skokan na lyžích Janne Ahonen
Finský skokan na lyžích Janne Ahonen