Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tenistka Šafářová: Popsala těžký porod! Jak vychází se syny Plekance?

Autor: ris

Co víc si slavný hokejista Tomáš Plekanec (39) může přát, než mít vedle sebe sympatickou, usměvavou a milující manželku. A hlavně taky skvělou mámu svých dětí! Tenistka Lucie Šafářová (34) se pro magazín Maminka narovinu rozpovídala o komplikovaném porodu i vztahu jejich Leontýnky s nevlastními bratříčky, které má bývalý reprezentační kapitán se zpěvačkou Lucií Vondráčkovou (41).

„Matyáška s Adámkem máme dvakrát týdně a jeden den mají vždycky odpoledne tenisový trénink,“ popisovala, jak to ve slavné rodině chodí bývalá světová pětka singlového žebříčku, která sportovní růst kluků bedlivě sleduje. Hlavně si ale váží, jak přijali do rodiny malou sestřičku. „Dokážu si představit, že tyhle vztahy mohou být hodně komplikované, a o to jsem radši, že my to máme v pohodě. Leontýnka brášky zbožňuje a oni se k ní chovají strašně hezky. Kluci jsou opravdu moc hodní a empatičtí. Díky nim je to hodně v pohodě,“ těší ji.

Po hvězdné tenisové kariéře, během níž dbala zejména sama o sebe, se jí po porodu převrátil svět. Veškerou lásku, péči i radost teď dává dcerce. S velkým pochopením vstřebává strasti, které jí role maminky přináší. „Všechno je o dítěti. Člověk se nevyspí a nemá čas pro sebe. Ale zase je to opravdu krásné, když drží v náručí miminko, je to ta největší radost, kterou nevykoupí žádné sportovní vítězství,“ tvrdí upřímně.

2018. Zatím poslední vítězství ve finále Fed Cupu slavila Lucie s českým týmem mimo jiné focením na Novotného lávce.
2018. Zatím poslední vítězství ve finále Fed Cupu slavila Lucie s českým týmem mimo jiné focením na Novotného lávce.

Zvedat nad hlavu stříbrné poháry a chodit si pro šeky za triumfy je sice fajn, dát někomu život je ale přece jen ještě větší pohlazení. Porod je bitvou leckdy náročnější než třísetový mač. Své o tom ví i Šafářová. „Svaly mě nechtěly pustit, tělo se nechtělo uvolnit, i když jsem se snažila a přestože mi dávali různé přípravky na podporu uvolnění,“ popisovala mnohahodinové drama.

Ošetřující tým pomalu chystal operační sál, aby Leontýnku přivedli na svět „císařem“, Lucie ale za minutu dvanáct ukázala vůli sportovkyně. Uf, povedlo se, i když to rodičku s novorozencem stálo mraky sil. „Malá byla trošičku fialová, asi tu cestu neměla úplně jednoduchou, ale jsem hrozně ráda, že se narodila přirozenou cestou,“ směje se Lucie, jíž čeká lopota i letos, kdy se s Tomášem dočkají dalšího přírůstku. Útěchou jí budiž, že druhé porody bývají jednodušší.

Už Leontýnku chtěla přivést na svět bez léků na bolest a epidurálu. Nešlo to. Realita mnohonásobně předčila očekávání. „Asi to ale bylo i tím, že to trvalo dlouho. Do porodnice jsme přišli po sedmé ranní a malá se narodila v půl druhé ráno druhý den,“ líčila a pochválila vzorného muže Tomáše za to, jak velkou oporou jí byl. „Nejdřív jsem si nebyla jistá, jestli ho tam chci, ale byla to opravdu velká podpora. A jak se říká, člověk si to má i na koho vylít,“ smála se.

Hned jak jí holčičku poprvé přiložili na tělo, topila se i po vyčerpávajících hodinách v blahu. „Naštěstí všechny vitální funkce byly v pořádku, takže to šlo hned. Ale říkali mi, že jsem měla extrémně krátkou pupeční šňůru, takže jsem si ji mohla položit jen pod prsa, dál nedosáhla. (smích) Bylo to zvláštní, ale nevadilo mi to.“

V těhotenství nabrala 14 kilo. Bleskově se ale dostala do původní formy. Však ji také „Pleky“ hned po šestinedělí proháněl, jak jen to šlo. „Hrozně rychle jsem se vrátila do původní postavy, až mě to překvapilo,“ přiznala. 

Letos ji čeká repete!

Celý rozhovor s Lucií Šafářovou o její maminkovské roli najdete ZDE!