Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Trápení u Salákových: Třetí návrat zákeřné alopecie!

Autor: ptr

Těžký úvod roku 2022 pro rodinu hokejového brankáře Alexandera Saláka (35) pokračuje. Po neslavné kauze okolo návštěvy známého pražského kabaretu a vysněném přestupu do zahraničí se musí vyrovnávat s návratem zákeřné choroby. Jeden ze synů trpí nepříjemnou nemocí s názvem alopecie. Ta způsobuje vypadávání vlasů a ochlupení. Vše s jeho svolením zveřejnila matka Michaela Saláková.

„»Mami, zase!« křičí na mě v pondělí ráno Fredík. Alopecie. Já jí úplně vytěsnila, že jsme jí už zažili a že to může zase přijít,“ začala Míša obsáhlý příspěvek o synově nemoci. „Úplně poprvé se to stalo, když mu bylo sedm, jednoho rána se probudil a na hlavě měl několik menších ložisek vypadaných vlasů. Tehdy mě to strašně vyděsilo. Řešili jsme to s doktory, specialisty, psychologem. Podruhé, před dvěma lety, vypadalo mu obrovský kolo na temeni a několik ložisek okolo,“ popsala synkovi obtíže.

„Alopecie je autoimunitní porucha a nikdo vám neřekne odkud se bere. Jelikož se to u nás stalo už dvakrát, máme srovnání a známe spouštěče. Stres. Proto, když jsem psala, že z celýho toho hokejovýho podzimu a zimy v Praze je mi na zvracení, je tohle úplně to nejzásadnější, co bolí nejvíc. Dospělák se s každým problémem nějak popere. Ale co dítě? Tam je to mnohem křehčí,“ nachází příčinu v složitém období, které rodina prožila v posledních měsících v Praze.

„Když jsme se o tom s Fredíkem bavili a zjišťovali, co se ho nejvíc dotklo a co ho bolelo, svěřil se, že když o tátovi a o nás lidi okolo zle mluvili,“ tlumočila pocity svého syna utrápená matka. „Proto mi přišlo i určitým způsobem zvrácené, když nám okolí říkalo, ať se k ničemu nevyjadřujeme a neřešíme to. Ať si každý myslí a píše co chce, že nikomu nic nemáme vysvětlovat. A co by se asi pak dostávalo za informace k dětem kdybychom se k tomu nevyjádřili?“ Pokračovala v úvahách Míša, která se stále nesrovnala s tím, jak byla celá kauza propírána.

„To, že jsme na Spartě zůstávali tak dlouho, beru já zpětně jako chybu. Minula sezóna byla super. Ale tahle, tahle byla jiná a strašně náročná. Vůbec jsem netušila, jak moc nás dokáže vyčerpat a znechutit hokej, život kolem něj. A jak moc to zasáhne i naše děti,“ vrátila se ještě naposledy k poslednímu ukončenému angažmá svého manžela.

„Takže, je to tady zase. Mně to svírá srdce, přemýšlím, jestli jsme tomu mohli jako rodiče předejít, nebo je to prostě daň za náš život. Alopecie se bude vracet, on to ví. Musí to přijmout. Já se jen pro tentokrát modlím, ať to nevypadá všechno, ať to stále můžeme nějak zbytkem vlasů kamuflovat. Ať je pro tentokrát alopecie hodnou kamarádkou,“ ukončila své povídání s jistou nadějí v alespoň nějaké pozitivum. Vše sepsala s nadějí, že to pomůže i ostatním, kteří se potýkají s touto nepříjemnou nemocí.

Kompletní rodinka pohromadě
Kompletní rodinka pohromadě