17. února 2022 • 20:45

Fenerbahce - Slavia 2:3. Skvělá výhra, rozhodla smršť ve druhé půli

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
32
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Paráda! Slavia zvládla úvodní zápas vyřazovací fáze Konferenční ligy a na půdě Fenerbahce Istanbul vyhrála 3:2. Pražané vedli díky trefě Ibrahima Traorého, domácí Pelkas srovnal. Pak ale přišla rozhodující pasáž, během tří minut druhé půle se trefili Oscar a Ondřej Lingr. Fenerbahce už dokázalo jen snížit. 



Slávistům v Istanbulu scházel nemocný hlavní trenér Jindřich Trpišovský, kterého zastoupil asistent Jaroslav Köstl. Šestému celku turecké ligy chyběl zraněný český obránce Filip Novák. Odveta se hraje za týden v Edenu, Pražanům k postupu stačí i remíza.

Český tým porazil tureckého soupeře v pohárech po 11 zápasech. Slavia v šestém venkovním utkání na evropské scéně v této sezoně poprvé zvítězila a dál může pomýšlet na to, že naváže na dvě čtvrtfinálové účasti v Evropské lize z let 2019 a 2021. Pohárovým maximem Pražanů je semifinále z roku 1996. Fenerbahce došlo nejdále v sezoně 2012/13, kdy na cestě do semifinále Evropské ligy vyřadilo i Plzeň.

Při absencích zraněného Masopusta a karetně potrestaného Baha nakonec hrál na pravém kraji slávistické obrany netradičně ofenzivní univerzál Schranz. Útočníci Krmenčík s Teclem začali na lavičce a na hrotu nastoupila jedna ze zimních posil Pražanů Sor.

V takticky svázaném začátku jako první zahrozili domácí, Valencia ale v dobré pozici po úniku ještě zbytečně hledal spoluhráče. Od té doby ale měli v první půli navrch Pražané. V 18. minutě si na dlouhý nákop naběhl Sor, obešel obránce a dostal se až do vápna, z dobré pozice však vysoko přestřelil. Chvíli nato se zbavil ve vápně soupeře Holeš, první střelou trefil gólmana Bayindira a z dorážky těsně minul.

Aiham Ousou s Ondřejem Lingrem se radují z vítězství
Aiham Ousou s Ondřejem Lingrem se radují z vítězství

Slavia stále více kontrolovala průběh a těsně před pauzou otevřela skóre. Po dlouhém obléhání domácího vápna skončil Plavšičův střílený centr na tyč a pohotový Traoré doklepl míč do sítě. Třiatřicetiletý defenzivní záložník z Pobřeží slonoviny skóroval poprvé od konce září. Fanoušci Fenerbahce, kteří zaplnili padesátitisícový stadion v asijské části Istanbulu zhruba z poloviny, vyprovázeli domácí do kabin ohlušujícím pískotem.

Po změně stran si červenobílí oddychli, že po Ousouově nepovedené malé domů italský rozhodčí neposoudil zákrok Kačaraby na Valenciu jako faul. V 54. minutě měli hosté štěstí, když po přihrávce od Pelkase napálil Valencia tyč.

Za další čtyři minuty už historicky nejúspěšnější turecký klub, který ale získal poslední domácí titul už před osmi lety, srovnal. Kadioglu se protáhl kolem Lingra, nahrál pod sebe a Pelkas přízemní střelou na zadní tyč překonal Mandouse.

Slávisté si ale hned za další čtyři minuty vzali vedení zpět. Pražané po nakrátko rozehrané standardce dlouho kombinovali, domácí Szalai odvrátil kolmici na Sora jen do strany a Oscar z hranice vápna pohotově poslal míč do odkryté branky, kde scházel gólman Bayindir. Liberijský záložník se dočkal premiérové trefy v pohárech a prosadil při svém prvním letošním soutěžním startu. V lize v úvodním třech jarních kolech nehrál kvůli trestu za vyloučení.

Hned za necelé dvě minuty nabídlo Fenerbahce hostům třetí gól. Po velké chybě v domácí defenzivě přistrčil Sor balon na nabíhajícího Lingra a aktuálně nejlepší střelec Pražanů v ligové sezoně se z úniku nemýlil, byť Bayindir míč lehce tečoval nohou. Fenerbahce ještě v závěru dokázalo snížit. V 83. minutě po nakrátko rozehraném rohu napřáhl za vápnem Kadioglu a balon po Olayinkově teči skončil za Mandousem.

Góly

Domácí: 58. Pelkas, 84. Kadioglu

Hosté: 45. Traoré, 62. Oscar, 64. Lingr

Sestavy

Domácí: Bayındır (C) – Sangaré, Kim Min-jae (46. Tisserand), Attila Szalai, Kadioglu – Yandaş (59. Tufan), J. Sosa – Osayi-Samuel, Zajc (74. Güler), Pelkas (88. M. Berisha) – E. Valencia (74. Dursun).

Hosté: Mandous – Ousou, Holeš, Kačaraba – Schranz, Traoré (75. Samek), Ševčík, Plavšić (46. Lingr), Oscar (80. Tecl) – Sor (86. Horský), Olayinka (C).

Náhradníci

Domácí: Özer, Çetin, Tufan, Berisha, Dursun, Aksoy, Güler, Tisserand, Cagdas, Cuha

Hosté: Kolář, Sirotník, Talovierov, Tecl, Samek, Horský, Madsen, Krmenčík, Lingr

Karty

Domácí: Zajc, Attila Szalai

Hosté: Oscar

Rozhodčí

Mariani (ITA) – Bindoni (ITA), Tegoni (ITA)

Stadion

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu, Istanbul

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
32

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud