Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Těžká olympiáda české krasobruslařky Žukové: Smrt a zranění před závodem!

Autor: ptr

Poslední týdny přinesly české krasobruslařce s ruským původem Jelizavetě Žukové (18) emocionální horskou dráhu. Těsně před soutěží jednotlivců jí zemřela milovaná babička a pak si v průběhu olympijských her na jednom z tréninků přivodila nepříjemné zranění. Ani tak se nevzdala a nastoupila na led se svým partnerem Martinem Bidařem (22). Bohužel však nemohli předvést maximální výkon.

Mladičká krasobruslařka v dojemném vyznání přiznala, že se jednalo o nejemotivnější měsíc jejího života. I tak si sportovní svátek užila a označila ho za nezapomenutelný zážitek. Smutek z bolestné ztráty ovšem přetrvává. „Poslední týden před soutěžemi byl složitý. Z mého života odešel drahý člověk... Babičko, navždy budeš v mém srdci! Moc tě miluji! Chci poděkovat mým trenérům a parťákovi, kteří mi byli oporou v tak těžké chvíli. Děkuji také svým rodičům! I přes obrovskou vzdálenost jsme dokázali najít ta správná slova,“ svěřila se Jelizaveta.

Těžké období na psychiku bylo ještě umocněno, když si zvrtla kotník během ranní rozcvičky v posilovně. Zranění si přivodila před krátkým programem a tak začal doslova závod s časem. „Prvních pár minut jsme pochybovali, že večer vůbec vyjedeme na led. Vše se podařilo jen díky fantastické práci našeho fyzioterapeuta, který mě dostal na led! Bohužel jsme nedokázali předvést, co jsme chtěli. Ale je to pro nás velká zkušenost a snažíme se z toho vzít to nejpozitivnější a postoupit do dalších soutěží. Moc děkujeme všem, kteří nás podporovali!“ Zakončila svou zprávu fanouškům, kde chtěla osvětlit, co všechno se událo.

Žuková si tak z Pekingu nakonec odvezla osmé místo ze soutěže družstev a sedmnácté ze sportovních dvojic. Rodačka z Jekatěrinburgu má ale v osmnácti letech ještě řadu závodů před sebou. Nyní už se chystá na Mistrovství světa, které se bude konat ve Francii.

Krasobruslaři Elizabeta Žuková a Martin Bidař
Krasobruslaři Elizabeta Žuková a Martin Bidař