Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Slzy a prostředníček na stupních: »Každý má zlato, jen já ne!« vyváděla stříbrná Ruska

Autor: ris

Měl to být její den »D«! Sedmnáctiletá krasobruslařka Alexandra Trusovová po ničem netoužila víc, než se stát olympijskou šampionkou. A podle toho také vypadala její čtvrteční volná jízda! Pět čtverných skoků, čtyři trojité… Tohle přetěžké menu mělo i po horším krátkém programu stačit na zlato. Nestačilo. A Rusku popadl vztek takový, že ji museli přemlouvat, aby se vůbec zúčastnila dekorování vítězů!

„Nenávidím tenhle sport. Nenávidím! Už nikdy nevkročím na led. Neexistuje,“ dupla si ubrečená rodačka z Rjazaně. Stříbro brala jako fiasko. Nepovedený závěr dne, od něhož měla jen ta největší očekávání. Však podle toho také vypadala záludná čtvrteční čtyřminutovka!

Blonďatá mentorka Eteri Tutberidzeová jí naplánovala hned pět čtverných skoků. Čtyři z nich předvedla při muzice z filmu Cruella na podtrženou jedničku. „Bravo,“ jásaly tribuny. Lehce zaváhala jen při toeloopu a následné „jednodušší“ kombinaci. Hravě to stačilo na vylepšení osobního maxima nejen ve volném programu, ale i v celkovém hodnocení. Všichni byli svědky historického momentu. Tohle svět v ženkém podání ještě neviděl!

Fajn! Jenže na výsluní se moc dlouho neohřála. Brzy ji v honbě za zlatým grálem přeskočila vrstevnice ze stejné moskevské tréninkové skupiny ladná a křehká Anna Ščerbakovová. I když její výkon nebyl po technické stránce tak těžký, absolvovala jej s noblesou a precizností. Na tabuli se to čtverečky jen zelenalo. Nakonec vyhrála o čtyři bodíky.

A pak jen vyjeveně sledovala brajgl, který způsobila její kolegyně. Na Trusovovou všechno tak nějak dolehlo. Tenhle sport je jen pro otrlé... „Vždycky všechno víš. Všechny vás nenávidím!“ zaútočila i na jinak nedotknutelnou Tutberidzeovou, jakmile se ji snažila uklidnit. „Každý má zlato, jen já ne,“ plakala.

Nehodlala se ani zúčastnit slavnostního ceremoniálu. „Já tam nejdu, prostě ne! Nic nechci.“ soptila, než se nechala přesvědčit. Když pak se soupeřkami pózovala s maskoty, směrem k fotografům nápadně vytrčila prostředníček. Náhoda? Těžko!

Chvilku po závodě ale vychladla. „Všechno je v pohodě. Na nikoho jsem názor nezměnila,“ ujistila. „Nemůžu za to, že mě kamery sledují na každém kroku. Žádala jsem je, aby mě nechali,“ vykládala ještě se zarudlýma očima. „Prostě to na mě padlo. Už dva týdny jsem tady sama. Bez mamky, bez psů, tak brečím, no.“

Plakala i největší favoritka na zlato s cejchem dopingového skandálu Kamila Valjevová. Po nudném výkonu skončila čtvrtá. A navrch dostala od trenérky céres: „Vzdala si to! Přestala bojovat. Po axelu jsi to vypustila,“ hřímala Tutberidzeová.

Dvě medaile pro ni byly málo!

Nasupená Ruska Alexandra Trusovová na fotografy nenápadně vystřila prostředníček
Nasupená Ruska Alexandra Trusovová na fotografy nenápadně vystřila prostředníček