Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Abramovič svěřil vedení Chelsea nadaci! Klub má řídit Čech!

Autor: ris

Ruský oligarcha Roman Abramovič (55) sice zůstal majitelem fotbalové Chelsea, její řízení se ale vzdal. Aby ji uchránil před ekonomickými sankcemi, svěřil správu klubové charitativní nadaci. Co to v praxi znamená? Klíče k rozhodování spadly do rukou ředitelce Marině Garnovské a poradci technického a sportovního úseku Petru Čechovi (39)!

„Během mého téměř dvacetiletého vlastnictví FC Chelsea jsem vždy vnímal svou roli jako správce klubu, jehož úkolem je zajistit, abychom byli co nejúspěšnější dnes a stejně tak zabezpečit klubu budoucnost. Zároveň hrát pozitivní roli ve všech našich komunitách. Vždy jsem rozhodoval s ohledem na nejlepší zájmy klubu a těmto hodnotám jsem věrný i nadále,“ uvedl Abramovič, pod jehož vedením „Blues“ dvakrát vyhráli Ligu mistrů. 

V roce 2011 u toho byl přímo na hřišti i gólman Čech. Ten nyní podle respektovaného italského žurnalisty Fabrizia Romana s Garnovskou fakticky převezme klubové otěže. Sehraná dvojice bude mít na starost chod klubu včetně uzavírání nových a prodlužování nynějších kontraktů hráčů a realizačního týmu.

„Věřím, že v současné době mají nejlepší předpoklady k tomu, aby se starali o zájmy klubu, hráčů, zaměstnanců a fanoušků,“ dodal ke změně velení Abramovič. Krok do ústraní udělal poté, co vyšlo najevo, že bude čelit přísným sankcím ze strany britské vlády, způsobené válkou, kterou na Ukrajině vyvolal jeho pobočník Putin.

Čech se k nastalé situaci zatím nevyjádřil. Jeho myšlenky směřovaly výhradně k nedělnímu finále EFL Cupu, v němž londýnský celek podlehl až po dramatickém penaltovém rozstřelu Liverpoolu. „Nemůžeme popřít, že v Evropě probíhá válečný konflikt, který všechny ovlivňuje,“ řekl bývalý český reprezentant před zápasem. „Každý člověk má myšlenky s těmi, kterých se to týká, a v našem klubu je to stejné. Samozřejmě doufáme, že se situace co nejdříve vyřeší,“ dodal rodák z Plzně.

Trenér Thomas Tuchel byl už po prohraném finále sdílnější. „Řekl bych, že pro mě se na každodenní bázi nic nemění. Alespoň tak jsem to pochopil,“ uvedl a dodal: „Jsem v úzkém kontaktu s Marinou a Čechem, abychom řídili první tým,“ uzavřel.

Petr Čech sleduje finále Ligového poháru proti Liverpoolu
Petr Čech sleduje finále Ligového poháru proti Liverpoolu