23. února 2022 • 12:40

Ruská firma na dresu už v Německu neprojde. Pryč z KHL, žádají ve Finsku

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aktuální dění mezi Ukrajinou a Ruskem zasahuje i do světa sportu. Nejnovější postup prezidenta Vladimíra Putina ostře odsoudil nejčtenější německý deník Bild, který vyhlásil bojkot ruského energetického giganta Gazprom, sponzora UEFA i fotbalistů Schalke. „Logo na dresech v novinách i na webu vždy přelepíme nápisem Svoboda pro Ukrajinu,“ vzkázal Bild. Schyluje se také k přesunu finále Ligy mistrů z Petrohradu, fanoušci hokejistů Jokeritu Helsinky zase chtějí, aby jejich klub odstoupil z KHL.



Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí uznal nezávislost dvou povstaleckých oblastí na východě Ukrajiny (Luhanská lidová republika a Doněcká lidová republika) a nařídil armádě, aby v obou regionech zahájila „mírovou misi“. Západní země tento krok označily za porušení mezinárodního práva a chystají proti Rusku sankce.

A jak už to tak bývá, vyhrocený politický vývoj zasahuje i do sportu.

Německý deník Bild se jasně postavil na stranu Ukrajiny a vydal prohlášení s názvem „Bild ukončuje Putinovu reklamu“. Na svých stránkách od této chvíle odmítá prezentovat energetickou firmu Gazprom, která je od roku 2012 partnerem UEFA. A sponzoruje také Schalke, tradiční bundesligovou značku, jež se aktuálně trápí o patro níž.

„Míč se valí, rubl se valí, ale nyní se valí i tanky. Trojice hrůzy. UEFA i Schalke se snaží ze všeho vykroutit, tvrdí, že s Putinovou politikou nemají nic společného. To je lež. Diktátoři samozřejmě využívají sport jako krásnou kulisu pro své špinavé činy,“ uvedl Bild v komentáři. Nápis Gazprom na dresech Schalke tak nyní bude v novinách i na webu překrývat prostým vzkazem: „Svoboda pro Ukrajinu.“

Rusko navíc má už za pár měsíců v Petrohradu pořádat finále Ligy mistrů. Podle zdrojů BBC ale vše směřuje k tomu, že se místo konání změní, byť UEFA zatím oficiálně nic nepotvrdila. „Situaci pečlivě sledujeme. Jakékoliv rozhodnutí bude učiněno v pravý čas, pokud to bude nutné,“ uvedla v úterý.

To může být obrovská rána pro image Jokeritu

Ozvali se i fanoušci hokejistů Jokeritu Helsinky, slavného finského celku, který od roku 2014 hraje ruskou KHL. Početná skupina příznivců s názvem Eteläpääty vyzývá klub, aby ze soutěže okamžitě odstoupil a vrátil se do národní ligy.

„Je odpovědnosti fanoušků zajistit, aby byly respektovány hodnoty klubu. Pokud Jokerit KHL neopustí, je to pro naši image obrovská rána,“ píší příznivci v prohlášení.

KHL má aktuálně pauzu před play off, Jokerit do něj má vstoupit na začátku března sérií s Jaroslavlí.

Deník Bild zakryje logo Gazpromu na dresech Schalke
Deník Bild zakryje logo Gazpromu na dresech Schalke

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud