Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruský závodník pobouřil svět: Nacistická zdravice na stupních vítězů!

Autor: ptr

O víkendu zvítězil v závodě motokár, když startoval pod italskou vlajkou, ale po triumfu dokázal znechutit celý svět. Mladičký ruský závodník Arťom Severjuchin (15) na stupních vítězů v portugalském Algarve předvedl odporné gesto. Během italské hymny se dvakrát udeřil do srdce a následně napřímil pravici před sebe. Známý nacistický pozdrav u něj navíc následně vyvolal hurónský smích.

Mladý závodník, který startem pod italským praporem, obešel sankce proti ruským sportovcům, se neproslavil svým výkonem, jak by asi rád, ale svojí neskutečnou hloupostí. Gesto, které je v mnoha státech postihováno zákonem, mu bude dost možná osudným. Okamžitě s ním ukončila spolupráci jeho závodní stáj Ward Racing a navíc je vyšetřován Mezinárodní automobilovou federací.

Severjuchin se tak zařadil vedle gymnasty Ivana Kuljaka, který stupně vítězů zneužil k podobné odpornosti, když si na dres přidal symbol vražedného »Z«, kterým Rusové na ukrajině označují své krvavé jednotky.

Nechutné divadlo ho zřejmě bude stát kariéru, v juniorském evropském šampionátu motokár skončil a bude mít velmi těžké se ještě někdy prosadit zpět.

Mladičký ruský závodník Arťom Severjuchin
Mladičký ruský závodník Arťom Severjuchin