Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Ruský gymnasta provokoval válečným symbolem: Hrozí mu tvrdý trest!

Autor: as, red

Nejspíš si toho nevšiml, jinak by prcka snad zamotal do bradel. Ukrajinský gymnasta Illja Kovtun (18) vyhrál prestižní závody v Kataru, ale na stupních vítězů s ním stal soupeř s vražedným znakem. Teď bude muset ruský gymnasta čelit následkům svého chování.

Ivan Kuljak (20) si totiž na dres místo vlaječky (sportovními organizacemi nyní zakázané) provokativně nalepil písmeno Z. Ano, úplně stejné, jako mají na tancích a obrněncích ruští okupanti! To »Zetko«, které zastupuje slovní spojení „za vítězství“. Nechutné gesto podpory pobouřilo celý svět.

Mladý gymnasta je bývalým juniorským šampionem své země a loni absolvoval vojenskou službu. Právě tam mu nejspíše dokonale vymyli mozek. Jinak lze jeho jednání jen stěží pochopit. Není ovšem jediným podporovatelem invaze. Stejný názor razí například i bývalá slavná gymnastka Světlana Chorkinová. Ta si dokonce vzala za muže ruského generála a sama se stala plukovnicí.

Za hloupý čin zřejmě přijde zasloužený trest. Etická komise Mezinárodní gymnastické federace již byla požádána o zahájení disciplinárního řízení a lze očekávat, že Kuljaka šetřit nebude. Od pondělí 7. března navíc platí plošný zákaz startu ruských a běloruských sportovců na mezinárodních akcích, takže se dalších zbytečných provokací snad jen tak nedočkáme.

Ruský gymnasta Ivan Kuljak pohoršil svět svým gestem.
Ruský gymnasta Ivan Kuljak pohoršil svět svým gestem.