Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ukrajinec Tymoščuk dál působí v Rusku: »Jdi do p**ele!« vzkázal mu Coufalův spoluhráč Jarmolenko

Autor: pl

Ukrajinský útočník ve službách West Hamu Andrij Jarmolenko (32) přišel před týdnem kvůli ruským okupantům o stadion, kde v si v 17 letech zahrál první ukrajinskou ligu. Nyní se kvůli válce pohádal s krajanem, a zároveň asistentem kouče Zenitu Petrohrad, Anatolijem Tymoščukem (43). Na rozdíl od mnoha Ukrajinců se bývalý fotbalista Bayernu Mnichov k bojkotu Ruska nepřidal, a nadále působí v Petrohradu.

Se zprávou přišel ruský blogger působící na YouTube a bývalý útočník Jevgenij Savin, kterému se spoluhráč Vladimíra Coufala, Tomáše Součka a Alexe Krále o konfliktu s Tymoščukem rozpovídal. „Napsal jsem, jestli se mu v noci dobře spí, a on mi na to odpověděl, že vůbec nespí,“ uvedl Jarmolenko v rozhovoru.

Následně se Tymoščuk rozhodl, že zavolá svému letitému kamarádovi, aby si to s ním vyřídil. „Řekl jsem mu, že jsem ho bral jako vzor, ale teď už pro mě neznamená nic,“ popsal Jarmolenko stupňující se konflikt. „Potom mi jen vzkázal, ať jdu do p**ele, načež jsem ho tam poslal taky, a tím pro mě skončil.“

Tymoščuk? Národní zklamání

Tymoščuk se pro Ukrajince stal obrovským zklamáním. Ještě donedávna byl považován za národní fotbalovou legendu. V roce 2011 byl vyhlášen nejlepším fotbalistou v ukrajinské historii. Krom toho má nejvíce startů za ukrajinskou fotbalovou reprezentaci v historii (144), za kterou hrál v letech 2000-2016. Vrcholu klubové kariéry se dočkal v roce 2009, když přišel do Bayernu Mnichov za pěkný balík, v přepočtu za více než 268 milionů korun. V německém celku hrál bývalý defenzivní záložník čtyři roky, a celkem odehrál za jednatřicetinásobného německého mistra 132 zápasů, ve kterých vstřelil šest branek.

Zástupci ukrajinské fotbalové asociace už minulý měsíc navrhli, aby byl Tymoščuk zbaven všech trofejí (8), které vyhrál na Ukrajině se Šachtarem Doněck. Také požadují vyškrtnutí vítěze Ligy mistrů za rok 2013 z hráčské evidence národního týmu, odebrání trenérské licence a doživotní zákaz působit ve fotbalovém prostředí na Ukrajině.

Ukrajinský fotbalista Andrij Jarmolenko a Tomáš Souček.
Ukrajinský fotbalista Andrij Jarmolenko a Tomáš Souček.