Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Peskovova žena jásá nad slovy Djokoviče: Neplete do sportu politiku!

Autor: sm

Spojení, které nepřekvapilo! Manželka mluvčího Kremlu a někdejší krasobruslařská šampionka se sice na sociálních sítích snaží tvářit, že žádná válka na Ukrajině neexistuje, ale jakmile jde o zastání Rusů, začíná zpívat jinak. Taťjána Navková (47) vyzdivhla postoj Novaka Djokoviče, který se zastal ruských tenistů. Nadchla ji Rusy oblíbená mantra, že politika do sportu nepatří.

Taťjána vzhledem k pozici svého muže moc na výběr nemá. Válku na Ukrajině může buďto podpořit, nebo předstírat, že žádná není. Jejímu ukrajinskému původu navzdory. Cokoliv jiného by kariéře jejího muže zlomilo vaz. 

Přesto, že se snaží na svých sociálních sítích tvářit, že je svět v pořádku a Rusové na Ukrajině nepáchají žádná zvěrstva v podobě zabíjení nevinných civilistů, znásilňování dětí a podobných hrůz, uživatelé ji občas v komentářích dávají pořádně na frak. Ne jinak tomu bylo i ve chvíli, kdy nadšeně sdílela prohlášení Novaka Djokoviče, který se zastal ruských a běloruských tenistů, jimž zůstaly letos zavřeny brány slavného Wimbledonu.

Navková na Instagramu nadšeně sdílela Djokovičovo vyjádření, ve kterém tenista zmiňuje že ačkoliv jako dítě války bude vojenské konflikty vždy odsuzovat, rozhodnutí organizátorů wimbledonského turnaje mu připadá šílené a tenisté nemají s vojenskými akcemi nic společného.

Na závěr také zmínil, že když politika zasahuje do sportu, nevede to k dobrým výsledkům. Jako kdyby mu snad ušel fakt, že ruský sport patří mezi jedny z hlavních nástrojů tamní politické propagandy. „Slušná slova, od slušného člověka a silného sportovce. Jasný postoj pro sport, ne politice. To se nedá říct o některých bruslařích na letošním mistrovství světa,“ nakrkla se Taťjána.

Pravdou je, že motto o tom, že politika do sportu nepatří, si Djokovič mohl opakovat už počátkem letošního roku v Austrálii, kde sváděl boj s tamními úřady, které mu odepřely účast na Australian Open a také vstup do země na základě chybějícímu očkování.

Netrvalo to dlouho a pod příspěvkem Navkové se objevila zpětná reakce lidí, kteří se pokoušeli bývalou krasobruslařku postavit zpátky na zem. „Taťjáno, Djokovič na rozdíl od vás válku odsuzuje! A vy, člověk, který se na Ukrajině narodil, jste neřekla ani slovo na podporu Ukrajiny a jejích civilistů! Spíte klidně?“ pustil se do Peskovovy ženy jeden z uživatelů.

Někteří z komentujících se pozastavovali také nad tím, že Navková využívá sociální síť, která je v Rusku zakázaná. V některých komentářích také lidé připomněli, že by sport neměl mít jiná pravidla než kultura, která bohužel mimo politiku nezůstala a někteří ruští umělci údajně mají mít na základě rozhodnutí tamních zákonodárců zapovězen vstup do země. „Jak můžeš mluvit o sportu, když v sousední zemi umírají lidé?“ nechápal pak další z uživatelů.

Navkovou nadchlo Djokovičovo zastání
Navkovou nadchlo Djokovičovo zastání