Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Málem zemřel na tréninku! Nyní kouč Frankfurtu ovládl Evropskou ligu

Autor: pl

Útočník Rafael Borré se rozbíhá k penaltě, pálí, a Frankfurt se stává vítězem Evropské ligy! Tento moment si budou fanoušci Eintrachtu Frankfurt pamatovat až do smrti. Německý celek totiž ovládl evropskou soutěž po dlouhých 42 letech. Pro kouče Olivera Glasnera (47) to bylo velké zadostiučinění. Hráčskou kariéru mu ukončilo krvácení do mozku, navíc si začátkem roku kuriózně zlomil lícní kost.

Tímhle triumfem se stal Glasner ve Frankfurtu, a vlastně celém fotbalovém Německu, nesmrtelným. „Nenacházím slova, a to se mi často nestává,“ uvedl rakouský trenér na pozápasové tiskovce. Nechybělo ale moc, a šéf střídačky Eintrachtu mohl být už dávno mrtvý.

Stalo se to před jedenácti lety. Glasner, který tehdy hrál za rakouský SV Ried, šel do souboje, a hlavou se srazil s obráncem Rapidu Vídeň Mariem Sonnleitnerem. S krvavou hlavou musel okamžitě na šití. Všechno se poté zdálo fajn, až do předzápasového tréninku kvalifikace, kam jinam, než do Evropské ligy. Tehdy hrál Ried v Dánsku proti celku Brøndby.

Glasner požádal člena realizačního týmu Michaela Angerschmida (nyní mu pomáhá ve Frankfurtu) o pár křižných přihrávek. Chtěl si procvičit hlavičky. Po chvíli se Glasnerovi udělalo nevolno a točila se mu hlava. Brankář Thomas Gebauer proto rychle zavolal lékaře.

Hlavičky mi zachránily život

„Potom si už nic nepamatuju,“ uvedl Glasner pro zahraniční média. „Vím jen, že pak volali mé ženě z Kodaně. Žádali o povolení k nouzové operaci. Bylo to strašné. V klidu čekala na náš zápas, a najednou se dozvěděla, že jsem polomrtvý.“ Strůjci letošního evropského úspěchu museli na sále otevřít lebku, aby mohli zastavit krvácení. Podle jeho slov žije díky hlavičkám. „Kdybych na tréninku necvičil hlavičky, krvácení by se mohlo objevit později. Třeba ve spánku, a to už by mi nikdo nepomohl. Hlavičky mi tedy zachránily život,“ přiblížil Glasner. Fotky z operace má dodnes v mobilu. „Ty fotky mi připomínají, abych si vážil toho, co mám, a méně si stěžoval,“ doplnil.

Nebylo to ale naposledy, co prodělal úraz hlavy. Letos 1. ledna si zlomil lícní kost. Jak? Spadl z elektrické koloběžky. „Na jeden moment jsem nedával pozor, a už to bylo,“ prozradil klubovému webu. „Obličej je oteklý, ale jinak jsem v pořádku.“ Nyní je díky němu v pořádku i frankfurtský fotbal.

Kouč Eintrachtu Frankfurt Oliver Glasner
Kouč Eintrachtu Frankfurt Oliver Glasner