Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Smrt cyklisty Kisse (†42) na závodě v Jihlavě: Jeho tragický pád nikdo neviděl

Autor: sm

Měl to být svátek pro cyklistické fanoušky. Nakonec ale závod Jihlavská 24 MTB  poznamenal tragický pád slovenského závodníka Kisse, který později následkům zranění podlehl. Ředitel závodu pro iDnes promluvil o okolnostech, které smutnou událost provázely.

Tragická nehoda, za kterou nakonec slovenský biker Kiss zaplatil životem, se odehrála ve 13. hodině závodu. „My nevíme, a asi se to už ani nikdo nedozví, co se stalo. Protože ten pád na vlastní oči nikdo neviděl. Nikdo tam v tu chvíli nebyl,“ řekl ředitel závodu Jan Holoubek, podle kterého závodník upadl sám. „Ale jakým způsobem a na co, to jednoduše říct nedokážeme,“ doplnil. 

Nehoda se stala kolem půlnoci a chvíli trvalo, než zraněného jezdce našli další účastníci: „Závodníci před ním a za ním jeli s velkým odstupem. Každopádně hned, jak k němu dorazili, začali s poskytováním první pomoci a okamžitě volali nám pořadatelům,“ popsal Holoubek.

„Shodou okolností se k nám informace o události dostala ve chvíli, kdy byl užší pořadatelský tým zrovna společně na jednom místě. Ve vteřině jsme se mohli rozhodnout: ty pojedeš na místo a vezmeš s sebou doktora. Já zavolám rychlou, další jde zastavit závod, aby jezdci nevyjížděli na trať,“ vylíčil Holoubek, podle kterého tak reakce nemohla být rychlejší. 

Přesto se bohužel život jezdce nepovedlo zachránit a později svým zraněním podlehl. Pořadatelé přitom zprvu ani netušili, jak rozsáhlá Kissova zranění jsou: „První zpráva byla, že je to vážné. Jestli je, nebo není v ohrožení života, to neumím posoudit. Věděli jsme jen, že není mrtvý,“ informoval nejprve po nehodě Holoubek. Jenže později se od cyklistky, která s Kissem jela ve dvojici, dozvěděli organizátoři krutou zprávu. Slovenský závodník, jež do Jihlavy opakovaně jezdil, svůj boj o život prohrál...

Cyklistický svátek skončil tragédií
Cyklistický svátek skončil tragédií