Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Smrt královny Alžběty: Sportovní život se zastavil, United i West Ham ale hráli

Odloženo, zrušeno! Taková oznámení stihla po smrti královny Alžběty II. většinu sportovních akcí v Británii. Výjimku ale dostaly zápasy evropských pohárů, které se na pokyn UEFA odehrály.

Jakmile Buckhinghamský palác oznámil zdrcující novinu, zahalila se Británie do smutku. Pořadatelé proto okamžitě přerušili většinu sportovních akcí. Zastaven byl například golfový turnaj BMW PGA Championship ve Wentworthu s tím, že se čeká na další zprávy.

V momentě oznámení královniny smrti byl v plném proudu také zápas Evropské ligy mezi londýnským Arsenalem a FC Zurich. K jeho přerušení nedošlo, ale hráči po poločasovém návratu ze šaten uctili památku panovnice minutou ticha.

Smutná událost nakonec nezamezila ani konání zápasu Manchesteru United proti Realu Sociedad. „Sdílíme smutek celého národa po oznámení Buckinghamského paláce o úmrtí Jejího Veličenstva královny. Klub oceňuje její nesmírný přínos veřejnému životu, včetně sportu, a to jak zde ve Spojeném království, v celém Commonwealthu, tak po celém světě. Připojujeme se k širší fotbalové rodině a vyjadřujeme naši nejhlubší soustrast královské rodině,“ píše se v prohlášení britského klubu.

Úmrtí královny ale dění na Old Trafford pochopitelně ovlivnilo. „Před výkopem bude držena minuta ticha, která umožní týmům, rozhodčím a všem přítomným vzdát úctu Jejímu Veličenstvu královně. Oba týmy budou nosit černé pásky a vlajky na stadionu  budou vlát na půl žerdi na znamení naší největší úcty,“ vzkázali pořadatelé.

Stejně jako v případě zápasů Arsenalu a United rozhodla UEFA i o odehrání utkání Součkova West Hamu. Víkendové zápasy Premiere League budou ale podle britských médií s největší pravděpodobností odloženy na jiný termín.

V poločase zápasu mezi Arsenalem a FC Zurich drželi hráči minutu ticha za královnu
V poločase zápasu mezi Arsenalem a FC Zurich drželi hráči minutu ticha za královnu