Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Žádná lítost, jen fňukání! Ruský gymnasta promluvil o písmenu »Z« na hrudi

Autor: sm

Svým činem vyrazil světu dech! Když ruský gymnasta Ivan Kuljak (20) naskočil na stupně vítězů s vražedným symbolem na hrudi, navíc vedle ukrajinského soupeře, vykoledoval si pořádnou spršku kritiky. Mnozí nejspíš čekali, že se ruský sportovec po vzoru mnoha svých krajanů „chytne za nos“ a omluví. Namísto toho přišla šokující reakce: Udělal bych to znova!

Světový pohár v Douhá přinesl moment, který byl jako ze špatného filmu. Ve chvíli, kdy na tamní stupně vítězů vyskočil na 1. místo ukrajinský gymnasta Ilja Kovtun (18), v jehož zemi momentálně umírají lidé kvůli válce, hned vedle něj se postavil ruský soupeř Ivan Kuljak, který hrdě vynesl na své hrudi písmeno Z.

Tím se rozlišují ruská vojska při boji na Ukrajině, kam vyrazila na „mírovou misi“ za účelem „demilitarizovat a denacifikovat“ zemi. Ta se ale asi v průběhu trochu zvrtla. Jinak si lze jen těžko vysvětlit, kolik lidských životů během tohoto ruského rozsévání míru vyhaslo.

Kuljak nyní popsal, proč si slavné Z na svou hruď připnul: „Nápad vznikl poté, co jsme viděli, jak s námi Ukrajinci komunikují. Chovali se velmi ošklivě a během soutěže křičeli »Sláva Ukrajině«,“ štvalo Kuljaka podle webu Sports.ru. „Taky nás chtěli nechat vyloučit, i když jsme nikomu nic neudělali. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli nás nechají soutěžit,“ stěžoval si.

Ruský gymnasta Ivan Kuljak pohoršil svět svým gestem.
Ruský gymnasta Ivan Kuljak pohoršil svět svým gestem.

V úterý se pak Kuljak měl vyjádřit pro Russia Today ohledně toho, zda svého činu lituje. Svým krokem se totiž dostal do hledáčku Mezinárodní gymnastické federace (FIG) a hrozí mu nejen odebrání bronzového místa, ale také dlouhodobé stopky.

„Vůbec ne. Kdyby tu byla druhá šance a měl bych na výběr, jestli se ukázat s písmenem »Z« na hrudi, nebo ne, udělal bych to znova! Viděl jsem to na naší armádě a podíval jsem se, co tento symbol znamená. Ukázalo se, že to znamená „Za vítězství a za mír“. Nikomu jsem nic neudělal. Jako sportovec budu vždy bojovat za vítězství a za mír,“ odpověděl klidně.

Kladno - Sparta: Celostadionové choreo v barvách ukrajinské vlajky
Video se připravuje ...