Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusové mobilizovali i krasobruslaře: Až po sezoně, prosí trenérka Tarasovová

Autor: sm

Padni komu padni! Ruská mobilizace se původně měla dotknout jen malého počtu lidí, ale vypadá to, že sliby Kremlu byly opět jen pohádkou, která má do :reality daleko. Putin totiž do boje povolal dokonce i krasobruslaře Dmitrije Alijeva a Makara Ignatova, kteří doteď neměli se zbraněmi, ani vojenským mundúrem žádnou zkušenost. Takový krok už se nepozdává ani trenérce Taťjaně Tarasovové, která jindy s válkou na Ukrajině neměla problém.

Zprávu o tom, že se mají do vojenské služby hlásit dokonce i krasobruslaři Dmitrij Alijev (23) a Makar Ignatov (22) přinesl ruský web Match TV. Medailisté podle něj dostali povolávací rozkaz navzdory tomu, že dosud nemají žádnou zkušenost, se kterou by ruské armádě mohli být platní.

Nejde přitom o sportovce, kteří by v ruské reprezentaci byli pouze do počtu. Alijev je mistr Ruska a stříbrný medailista z mistrovství Evropy. Ignatov zase získal stříbro na ruském šampionátu v roce 2021.

Jejich odchod do armády se nepozdává ani krasobruslařské trenérce Tarasovové. „Hlavní tým je velmi malý a tito dva sportovci jsou jen v hlavním týmu. V každé zemi je čtyři až pět lidí. Na mistrovství Evropy a světa se proto nebude mít kdo předvést. Naši hlavní sportovci se dají spočítat na prstech dvou rukou,“ vrtí Ruska hlavou s tím, že pro sportovce vždy existovala výjimka z pravidla a povolávací rozkaz by se dal odložit až na konec sezony.

Před pár dny dorazilo navíc i svědectví z KHL, kde podle kustoda jednoho z týmů berou Rusové do armády každého, ke komu se dostanou. A ze slov ministra sportu Olega Matycina se skoro jeví, že ruští sportovci odcházejí riskovat svůj život dokonce nadšení: „Sportovci jsou maximálně mobilizovaní. Sport nelze vyzdvihovat jako vytříbenou komunitu, která si může užívat privilegií. Naši sportovci jsou patrioti, kteří podporovali prezidenta.“

Podle Match TV dostali povolávací rozkaz také tři závodníci a jeden trenér ruského národního cyklistického týmu.