Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šachista obviněný z podvádění žaluje legendu o 2,5 miliardy: Pomluva mi zničila život!

Autor: ptr

Největší šachový skandál posledních let má další pokračování. Šachový velmistr Hans Niemann (19) žaluje svého soka a legendu Magnuse Carlsena (31) kvůli podle něj lživému obvinění z podvádění. Toto tvrzení mu prý zničilo život. Proto po svém soupeři žádá astronomické odškodnění zhruba dvě a půl miliardy korun.

Vše začalo na Sinquefield Cupu v St. Louis 4. září. Právě tehdy Niemann porazil úřadujícího světového šampiona a jednoho z nejlepších šachistů všech dob. Během rozhovoru po zápase se ke svému soupeři mladý šachista nechoval zrovna vybraně, a právě proto podle něj vše začalo. Carlsen prý neunesl svou porážku a podle žaloby podané ve čtvrtek v Missouri zahájil totální útok na jeho osobu.

Niemann tvrdí, že si Carlsen  vymyslel příběh o podvádění, aby vyhrál zápas. O několik dní později se dvojice znovu utkala, tentokrát na Julius Baer Generation Cupu. Při tomto souboji Carlsen zahrál jediný tah a odhlásil se. Následně zopakoval svá obvinění proti Niemannovi. Ten se nechal slyšet, že důsledky Carlsenových obvinění byly nedozírné. Navzdory několika nezávislým a nezaujatým zdrojům, které ho očistily od jakýchkoliv provinění během zápasu 4. září.

Carlsen měl využít svého partnerství s šachovým gigantem Chess.com k tomu, aby ho v šachovém světě totálně zdiskreditoval. Byl mu zakázán přístup na webové stránky a všechny budoucí akce, které zahrnují většinu nejprestižnějších světových šachových turnajů. Niemann tvrdí, že kvůli Carlsenovými pomlouvačným obviněním byl nevratně poškozen a žaluje ho o obrovské odškodné. Carlsen se prozatím k žalobě nevyjádřil.

Jeden z nejlepších světových šachistů Magnus Carlsen
Jeden z nejlepších světových šachistů Magnus Carlsen